Pelin liječi stomačne tegobe


Pelin je još od davnina poznat po svojim ljekovitim moćima. Koristili su ga i Stari Egipćani i Rimljani koji su najbolje vojnike nagrađivali napitkom od pelina, vjerujući da će im tako obezbijediti dobro zdravlje, najveće ovozemaljsko bogatstvo.

Pelin ima gorak ukus, ali je izuzetno ljekovit

U narodu poznat kao vermut i sansić, ovaj grm naraste do visine od 1,2 m. Ima jaku stabljiku i perasto razdijeljene sivkastozelenkaste listove i žute cvjetiće koji rastu u grozdu i izgledaju kao male kuglice. Karakteriše ga aromatični miris i izuzetno gorak ukus. Njegova ljekovita svojstva potiču od absintina i eteričnog ulja koje se sastoji od 50 različitih supstanci.

ŠTA LIJEČI
Pelin je odličan prirodni lijek za čišćenje krvi i jačanje želuca. Upotrebljava se protiv bolesti želuca, lošeg varenja, mučnine, žgaravice, nadimanja, nedostatka apetita, bolesti jetre, slezine, bubrega, bešike, žutice, groznice, vodene bolesti, glista i osipa. Izuzetna ljekovita svojstva pelina povoljno utiču na rad cjelokupnog organizma tako da posredno liječi i izvor bolesti. Reguliše disbalansirane funkcije organizma koje uzrokuju razne poremećaje kao što su smetnje u razmjeni materija, gojaznost, psihički poremećaji uzrokovani nepravilnim radom probavnih organa, jetre, žuci, slezine, ženskih polnih organa i hormona uopšte.

PROVJERENI RECEPTI
Za bolji apetit:
U 2 dl ključale vode stavite pola kašičice suvih listića pelina, ostavite da odstoji desetak sekundi, pa procijedite. Ovako pripremljen čaj je svijetle boje, nije previše gorak i treba ga piti više puta pomalo tokom čitavog dana. Ako vam je čaj ipak previše gorak, dodajte mu nekoliko listića nane.
Tinktura za masažu:
Tinktura je korisna za spoljašnju upotrebu, tačnije za masiranje bolnih mjesta. U 2 dl lozovače (45%) dodajte 10 g listova pelina, pa ostavite da stoji sedam dana.
Za želudačne tegobe:
Izdrobite u avanu kašičicu pelina, pola kašičice korjena lincure, pola kašičice različka, 1 cm štapića cimeta i pola kašičice rendane kore pomorandže. Mješavinu prelijte šoljom kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, pa procijedite. Pijte po malo nakon svakog jela.
Ne više od tri šolje dnevno
Trudnice i osobe s oboljenjima jetre treba da izbjegavaju pelin, dok se zdravim osobama ne preporučuje da piju više od tri šolje dnevno. Štaviše, čaj od pelina ne treba piti duže od četiri nedelje u kontinuitetu jer može uzrokovati oštećenja centralnog nervnog sistema


Izvor:Blic

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: