Vježbanje je obavezno prije skijanja


Snijeg, priroda , planinski vazduh, kuvano vino ali i zimski sportovi razlozi su zbog kojih toliko ljudi odlazi u poznata skijališta. Ako ove zime planirate na odmor u nekom od skijališta ili jednostavno koristite svaki slobodni vikend da pobjegnete na plainine kako bi uživali u ovom vidu aktivnost važno je da prije i posle skijanja radite određene vježbe kako bi pripremili svoje tijelo. Ove vježbe će vam skijanje pretvoriti u pravo uživanje

Za odlazak na skijanje potrebno je da se pripremite vježbama koje aktiviraju iste mišiće kao i kretanje na skijama, odnosno vježbe za jačanje mišića nogu i zadnjice ali je neophodno vježbati i stabilizaciju zglobova. Ove vježbe će vam pomoći da spriječite uplau mišića, moguće povrede ali i strah od padova. Kako bi se povećala stabilnost tijela bilo bi dobro dodatno ojačati trbušne mišiće.
Koje vježbe su najbolje?

Vrlo dobra priprema za skijanje je trčanje, vožnja bicikla, veslanje i odlazak u teretanu, jer je važno pojačati aerobne kapacitete organizma.

Naravno, idealno bi bilo kada bi se vježbalo tokom cijele godine, ali ako niste bili aktivni odvoijte nepunih mjesec dana i pripremite svoje tijelo. Ako ipak odlučite da vježbate kod kuće, odobarite neke od niza vježbi koje možete izdvoditi jednostavno i lako a koje će pripremiti vaše tijelo.
Koliko dugo treba vježbati?

Vježbe je poželjno izvoditi bar tri nedelje prije odlaska na zimovanje, najmanje 3 puta dnevno. Korisno je istu seriju ponoviti i svaki dan prije izlaska na snijeg kako bi se mišići zagrijali. Vježbe se izvode 2-4 serije po 10 ponavljanja, laganim tempom.
Pored vježbi koje će vam ojačati mišiće, veoma je važno raditi i vežbe istezanja jer će upravo one pripremiti mišiće za prestojeći fizički napor. Sve navedene aktivnosti će smanjiti mogućnost povređivanja na skijanju i zaštititi mišiće da ne puknu kod pada. Zato, ne idite na skijanje tek tako, već dobro pripremite tijelo.

(Ana Stankovic)

 

Izvor:Teretanafitnes

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: