Ishrana u hladnim danima


Tokom ekstremno hladnih dana ne treba smanjivati energetski unos u organizam, jer su njegove potrebe zbog niskih temperatura veće nego uobičajeno, dovoljno tečnosti ali i izbjegavanje hladnih napitaka su preporuka stručnjaka u ovim hladnih danima.
Kako bi organizam održao neophodnu tjelesnu temperaturu i normalno funkcionisao na ekstremno niskim temperaturama, poželjno je da obroci budu jači u odnosu na uobičajenu ishranu. Jedna do dvije voćne užine uz tri pravilno raspoređena obroka, dovoljno tečnosti ali i izbjegavanje hladnih napitaka su preporuka stručnjaka u ovim hladnih danima.

Tokom ekstremno hladnih dana ne treba smanjivati energetski unos u organizam, jer su njegove potrebe zbog niskih temperatura veće nego uobičajeno.
Što je duža izloženost spoljnim niskim temperaturama, energetske potrebe su veće, jer se metabolizam, odnosno kalorijska potrošnja pojačava kako bi organizam održao neophodnu tjelesnu temperaturu i normalno funkcionisao.
Osnovne preporuke za ishranu zato se, ne razlikuju bitno od osnovnih preporuka za pravilnu ishranu, ali obroci treba da budu jači u odnosu na uobičajenu ishranu.

Raspodjela obroka treba da bude pravilna – ujutru je obavezno doručkovati i hranu pravilno podijeliti u tri „glavna” obroka, uz jednu do dvije voćne užine dnevno.

Ishrana treba da bude raznovrsna,  treba davati prednost sezonskom voću i povrću – pomorandžama, mandarinama, grejpfrutu, naru, kiviju, jabukama, brusnicama, bundevama, kupusu, paprikama, peršunu…

Cink, kojim su bogate riba, jaja, mlijeko i žitarice, takođe ima važnu ulogu u borbi protiv infekcija, namirnice bogate flavonoidima – crveni luk, šargarepa, brokoli, crveno i narandžasto voće, orasi, mahune, jabuke, kruške preporučuju u hladnim danima.

Potrebno je jesti i bijeli luk, ren, bundevu i krompir, pasulj, grašak, meso, ribu, jaja, žitarice i proizvode od žitarica, a pri izboru mesa prednost treba dati nemasnom mesu – pilećem, ćurećem, telećem.

Pošto je tokom zimskog perioda kraći boravak na suncu i manja produkcija vitamina D, potrebno je unositi više kalcijuma kroz mlijeko i mlječne proizvode, ali i dovoljno tečnosti, posebno sokove od svježe cijeđenog voća, čajeve, tople supe i čorbe.

Preporučuje se izbjegavanje hladnih napitaka.

 

 

Briga o dobrom zdravlju podrazumijeva i fizičku aktivnost,kući,u tzv. vanrednim i posebnim uslovima.

Potrebno je baviti se lakom gimnastikom,sklekovima,čučnjevima i raznim sličnim improvizovanim vježbama po kući ili stanu.

Lagana,bar kratkotrajna šetnja napolju,uz dobro oblačenje je vrlo blagotvorna.
Naravno i čišćenje snijega i održavanja kuće spadaju u pomenute fizičke aktivnosti.

Još

Žene i stres

Radim dva posla puno radno vrijeme – šef sam centra za podršku … [Opširnije...]

Dobrota u davanju stvara ljubav.

Njemački pjesnik Rilke boravio je neko vrijeme u Parizu. Idući na … [Opširnije...]

DURMITOR( UNESCO World Heritage )

Šta čovjek da kaže za nekadašnje odmaralište bogova. A bogovi, oni na … [Opširnije...]

Saznajte koje su najveće greške u vrtlarstvu i kako na ekološki način da proizvedete svoju hranu i cvijeće

Izbjegnite najveće greške prilikom uređenja svoje zelene oaze. Vrtovi … [Opširnije...]

Bezumno je…

Mrzjeti sve ruže jer si se ogrebao na jedan trn... … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail