Klizanje je zdrava rekreacija


Klizanje je jedan od najzdravijih zimskih sportova
jer aktivira sve mišićne grupe kako bi tijelo održalo ravnotežu na ledu a istvremeno cete se sjajno zabaviti. Klizanje je i izuzetno zdravo, jer zbog niskih temperatura na ledu mikroorganizmi ne egzistiraju.

Kome je namijenjeno klizanje?

Klizanje je namijenjeno i muškarcima i ženama i nema gornje starosne granice. Ipak, kada je riječ o djeci nije preporučjivo mlađima od 4 godine. Ipak, treba dosta opreznosti ako se odlučite za ovaj vid zimskog sporta posebno ako smatrate da je ona pravi izbor za djecu jer nagli pokreti ruku ili nogu obično završe nezgodnim padom, pa se dijete uplaši.

Odjeća za rekreativno klizanje

Prije nego što krenete na klizanje obratite pažnju na to šta ćete obući, posebno koju odjeću ćete odabarati za dijete. Rukavice su neophodne da dijete ne povrijedi ručice. Treba mu obući toplu, slojevitu garderobu, a ako je malo – nepromočivu, poput ski odijelca. Inače, mnogo je bolje da ima deblje čarapice i toplu trenerku, nego debele pantalone u kojima su mu pokreti otežani. Potkošuljja je obavezna, ili bodi.

Klizaljke

Ako nemate klizaljke, možete ih iznajmiti, mada danas dosta klizališta na otvorenom nudi i besplatne klizaljke. Ipak, možda je bolje da kupite klizaljke ako planirate da ovo bude jedini vid vaše ztimske akitvnosti. Prije svega iz higijenskih rzaloga a onda i iz dravstvenih jer su udobne klizaljke bitne kao i udobne patike za trčanje. Ako odlučite da kupite polovne klizaljke, vodite računa da li je dio oko zgloba čvrst – što je dobro, ili lako pokretljiv – što znači da je dosta nošena. Kožne ili plastične – mišljenja su podeljena.Kada biraš klizaljke važno je da izabereš one koje su tvoj broj i koje su ti udobne na nozi, da ne žuljaju i ne stvaraju pritisak.

Donji dio klizaljke se zove nož. Bez obzira na to da li je riječ o novim ili polovnim klizaljkama, on mora da se oštri. To rade stručni ljudi, na posebnim mašinama. Ako nove klizaljke prije upotrebe ne naoštrite, djetetu će biti jako teško da kliza.

Da biste nož zaštitili kupite plastične navlake (šonere), koje se stavljaju do leda, i od leda do dijela gdje se dijete presvlači.

(Ana Stankovic)

Izvor:Teretanafitnes

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: