Prirodom protiv kaslja

Istraživači su upravo saopštili da se dečji kašalj ipak najbolje smiruje pomoću starog dobrog recepta naših baka: meda. Oni naglašavaju da taj proizvod prirode deluje umirujuće i da je zdraviji od svakog često skupog sirupa iz apoteke.

U istraživanju sprovedenom u Pensilvaniji ustanovljeno je da je kašika meda pred spavanje mnogo delotvornija od komercijalnih sredstava protiv kašlja. U slučaju infekcija disajnih organa, med drastično smanjuje jačinu i učestalost kašlja, naročito tokom noći.
Dokazano je da mališani mnogo bolje spavaju ako su prije odlaska u krevet popili toplo mlijeko s medom. Autori studije su uporedili med sa dekstrometorfanom (DM), aktivnim sastojkom mnogih sirupa za kašalj.
Na uzorku od 105 mališana, uzrasta od dvije do 18 godina, oni su zaključili da im se stanje nije bitno popravilo kada su pili sirup sa DM u poređenju sa grupom koja nije ništa uzimala.
Doborovoljci su bili podeljeni u tri grupe: pola sata prije odlaska u na spavanje jedna je uzimala med, druga sirup dekstrometorfana sa ukusom meda, a treća ništa. Roditelji su rangirali med znatno bolje nego DM ili nikakvu terapiju.
Naučnici ističu da je med „bezbjedna alternativa“ DM, koji može da izazove snažna neželjena dejstva kod djece, uključujući grčenje mišića i spazam.
Med je djelotvoran prije svega zbog toga što pri dodiru smiruje sluzokožu i stimuliše lučenje pljuvačku. Zaključak se nameće sam po sebi: ne morate da trčite u apoteku, dovoljno je da zavirite u špajiz i lijek vam je nadohvat ruke.

Evo nekolikao jednostavnih recepta protiv kaslja

– DA KAŠALJ PRESTANE – Ispeći luk na vatri a potom ga umakati u med i jesti.

– SUVI KAŠALJ PRESTAJE – Kada se prženi luk pomiješa sa kozjim mlijekom i vrcanim medom, na jednake djelove, i uzima po jedna kafena kašika 15-20 puta na dan. Protiv suvog kašlja je dobar i sok od crvenog luka sa šećerom.

– limunov sok sa medom pomijesati sa vrelom vodom!!

– Pomijesati supenu kasiku meda,dvije kasicice jabukovog sirceta i dvije kasicice margarina.Smjesu stavite ne vatru i zagrejati do kljucanja.Piti toplo u malim gutljajima.

– U jednu kašičicu meda dodajte dvije kapi lavandinog ulja i progutajte. Ovo sredstvo bi trebalo da smiri podražajni kašalj.

Sirup od sargarepe i meda protiv kaslja

Za sirup od sargarepe i meda potrebno je 1/2 kg sargarepe i 3-4 kasike meda, priprema se jednostavno i to se na sledeci nacin: ociscenu sargarepu nasjeci na kolutove, zaliti vodom taman toliko da se sargarepa prekrije i prokuvati dok ne omeksa. Kada je kuvana propasirati je viljuskom ili u blenderu. Vodu u kojoj se kuvala ne bacati, vec u nju (kada se prohladi), dodati med i sjediniti sa propasiranom sargarepom. Cuvati u staklenoj posudi na hladnom.

Ovako pripremljen i hranljiv sirup od sargarepe ublazava kasalj a potrebno je uzimati po 3-4 kasike dnevno

Caj od podbjela protiv kaslja

Caj od podbjela posebno je koristan kod upornog kaslja, koji se obicno javlja nakon prehlade i gripa, jer ublazava kasalj i olaksava izbacivanje sluzi.

Priprema:
Caj od podbjela priprema se na uobicajen nacin; tako sto se jedna kasika osusenog lisca podbjela prelije sa 250 ml kljucale vode. Nakon nekoliko minuta procijediti i piti, (2-3 solje u toku dana).

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: