Bez ljubavi svijet bi bio beživotan

“Ljubav je beskrajni okean čija su nebesa samo pahuljice pjene. Znaj da su to vali Ljubavi što pokreću točak nebesa jer bez ljubavi svijet bi bio beživotan. Ako je tuga našla put do tvog srca i narušila tvoju radost, to je znak da priprema put za sreću. Ona smjesta očisti sve druge stvari iz kuće, kako bi ushićenje moglo doći do tebe od strane Izvora dobrote. Patnja protresa žute listove sa grana tvoga srca, kako bi svježi listovi mogli neprestano izrastati.
Ona iz korijena izvlači staro nezadovoljstvo, kako bi nova ekstaza mogla ušetati iz Njegovog pravca. Tuga srca izvlači uvenule i vijugave korijene, kako ni jedan ne bi ostao sakriven. Putem patnje mogu se mnoge stvari izvaditi iz srca, kako bi Bog dao nešto bolje za uzvrat.”

-Rumi
“Šta je duša? Duša je svijest o dobru i zlu, radovanje nad dobrotom, a tugovanje nad nesrećama. Budući da je svjesnost najdublja priroda i suština duše, što si više svjesniji, to si više duhovniji. Svjesnost je posljedica duhovnosti: onaj ko je u izobilju duhovnosti posjeduje, i može se zvati Božijim čovjekom ili ženom.  Tvoji prijatelji su u stvari tvoji neprijatelji, sve dok te vežu za sebe i dok se baviš njima – i dok te na taj način, odvlače od Prisustva (Boga).”

-Rumi

Najbolje stvari u životu su besplatne

Zagrljaji

Osmijesi

Prijatelji

Poljupci

Porodica

Snovi

Ljubav

Smijanje

Lijepe uspomene.

Jedan seljak vraćao se kasno uveče sa pijace. U jednom trenutku zaustavio se da se pomoli, ali je vidio je da nije ponio svoju knjigu molitvi. Nalazio se usred šume, točak na kolima mu se odvalio i tištala ga je pomisao da će mu dan biti okončan bez večernje molitve.
Stoga je ovako počeo da se moli:

“Napravio sam veliku glupost, Gospode. Pošao sam jutros od kuće bez moje knjige molitvi, a pamćenje mi je tako slabo da bez nje ništa ne umijem da kažem. Ali evo šta ću učiniti – polako ću, jedno po jedno, pet puta izgovoriti svako slovo , a ti, koji znaš svaku molitvu, moći ćeš da rasporediš ova slova tako da od njih nastane molitva koje ne mogu da se sjetim.”

Pouka:

Smisao nije u stalnoj molitvi i upražnjavanju rituala.

Dovoljno biti svjestan svoje vjere, bilo da je u pitanju vjera u Boga ili vjera u sebe.

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: