Kako prestati pušiti

Iako su australijski istraživači analizirali preko 500 studija o prestanku pušenja i dokazali da je u tom procesu najvažnija čelična volja, uz to postoje još neke metode koje ovisnicima o nikotinu mogu olakšati borbu protiv pušenja, sačuvati zdravlje, ali i budžet

Poznato je da je za prestanak pušenja ključan element snažna volja i odlučnost. No čak i uz to odvikavanje od cigareta nije nimalo jednostavno. Srećom, danas postoje metode koje olakšavaju borbu sa tom teškom ovisnošću. Predstavljamo vam neke od njih.

Terapija laserom omogućuje prestanak pušenja metodom laserske akupunkture koja se dokazano uspješno primjenjuje u zapadnoevropskim zemljama. Potreban je jedan tretman u trajanju od 90 minuta koji se sprovodi u akupunkturnim tačkama oba uha, posle čega pušač prestaje imati potrebu za cigaretom jer se stimulišuju akupunkturne tačke koje direktno utiču na simptome ovisnosti koje pušenje izaziva.

‘U 85 posto slučajeva jedan tretman je dovoljan za uklanjanje ovisnosti o cigareti i pušenju, a u ostalih 15 posto slučajeva provodi se drugi tretman koji je u tom slučaju besplatan. Prema dosadašnjem iskustvu, kao i prema naučnojj studiji Univerziteta Middlesex iz Velike Britanije, metoda laserske akupunkture je potvrđeno najučinkovitija metoda za prestanak pušenja i potvrđena je njena učinkovitost u samo jednom tretmanu u navedenih 85 posto slučajeva, odnosno u preostalih 15 posto u drugom. Ovo je u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Austriji  najpopularniji način za prestanak pušenja.

‘Nema najbolje metode za prestanak pušenja, to je vrlo individualno. Najefikasnija je nikotinska rezervna terapija uz individualnu terapiju’, rekla je i naglasila da je nikotin droga isto kao i heroin ili kokain pa kada je pacijent na nikotinskoj terapiji, ipak zadovoljava svoj mozak koji je o njemu zavisan i na koji je navikao.

Od nikotinske terapije tu su gume za žvakanje. Žvakaće gume sa nikotinom koriste se svaki put kada se osjeti jaka želja za cigaretom, a na tržištu postoje u različitim jačinama i njihov odabir zavisi o broju cigareta koje se dnevno popuše, tako da je potrebna konsultacija s doktorom zbog odabira. Guma se žvače dok ukus ne postane prejak, zatim se nekoliko trenutaka drži u ustima dok ne oslabi, i ponovo žvače. Već posle 1-2 sata može se upotrijebiti nova guma za žvakanje.

Na tržištu su dostupni i transdermalni flasteri. Riječ je o nikotinskim transdermalnim flasterima s dvije jačine, zavisno o broju cigareta koje osoba dnevno popuši. Lijepe se ujutro, posle buđenja, na tijelo te tokom dana otpuštaju kontrolisanu količinu nikotina. Prije spavanja flaster se ukloni, a ujutro se stavlja novi. Nikotin koji se postepeno i kontrolisano otpušta u tijelo smanjuje simptome apstinencije koji se javljaju u procesu prestanka pušenja kao što su glavobolja, mučnina i nervoza.

Fizička apstinencija traje nedjelju dana, posle čega slijedi psihička koja bi u pravilu trebala trajati do šest mjeseci. Apstinencijska kriza donosi nemir, nesanicu, drhtavicu, razdražljivost, nervozu, zato su nakon tih nedjelju dana fizičke apstinencije potrebna grupna savjetovanja. Iako bi posle šest mjeseci osoba trebala biti psihički oslobođena od nikotina, u praksi je nešto drugačije pa to zna potrajati i do godine dana.

Za sve one koji moraju zadovoljiti potrebu da drže nešto u ruci, tj. u ustima, odličan izbor je električna cigareta koja funkcioniše kao mali uređaj za proizvodnju pare, a izgleda kao duvanski dim. Izmjenjivo nikotinsko punjenje sadrži uložak natopljen e-tečnosti. Ona je alternativa tradicionalnim cigaretama koja pušaču daje željenu količinu nikotina svakim uvlačenjem i nije dokazan način za prestanak pušenja. E-pušenje je zdravija alternativa pušenju. Uglavnom se stručnjaci slažu u tome da ni nikotin nije dobar za zdravlje, ali nije ni odgovoran za najteže zdravstvene probleme koji nastaju zbog pušenja cigareta. Glavne materije sadržane u e-tečnosti su nikotin, biljni glicerol ili propilen glikoli i određeni ukus.

Kada je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) testirala 19 varijanti elektronskih cigareta, upozorila je da je zabrinuta zbog sigurnosti tih proizvoda. Neki stručnjaci tvrde da sadrže opasnu količinu kancerogenih i toksičnih materija, a problem je to što privlače i djecu…

Ipak, od svih ovih varijanti najbolja i najeftinija je metoda odlučnosti i snage volje..Brzo vidljivi rezultati,  finasijski efekat, lično i zdravlje ljudi koje volite,  najbolji su motiv da prodišete punim plućima…

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: