Salata od šargarepe

U zavisnosti od broja ljudi za koje spremate ovu salatu, možete povećati ili smanjiti količinu potrebnih namirnica.

Na 4 šargarepe (normalne, srednje veličine) ide jedan čen bijelog luka, sok od pola limuna (i ovo može biti manje ili više u zavisnosti od toga koliko je slatka šargarepa), so, biber i nasjeckana sveža ljuta paprika.

Na sitno rende na trenici se narenda šargarepa i bijeli luk. Ljuta paprika se isjecka na sitne komadiće, posoli se, pobiberi i zakisjeli limunovim sokom po ukusu. Umjesto limuna možete koristiti i jabukovo sirće.

Šta je to što je dobro u ovoj salati:

Šargarepa je bogata karotinom (provitaminom A), vitaminima B grupe, D, PP, E i H, raznim eteričnim uljima, pektinom, šećerom, skrobom… Beta karotena ima u šargarepi više nego i u jednoj drugoj biljci, a on je zaslužan i za karakterističnu narandžastu boju šargarepe . Takođe, on se u organizmu ljudi transformiše u vitamin A, u prisustvu žučnih kisjelina u crijevima . Poznato je dejstvo vitamina A, na želudac, crijeva, oči i kožu. Dobar je za rast, razvoj i jačanje organizma, protiv anemije, čuva i poboljšava vid, rad želuca i crijeva, otklanja gorušicu, odstranjuje crijevne parazite, ima diuretičko dejstvo, pomaže u liječenju šećerne bolesti, gihta, reume, čisti krv, pomaže kod bolesti disajnih puteva…  Takođe, pošto znamo da je vitamin A rastvorljiv u mastima i da je za njegovu dobru iskorišćenost potrebna masnoća, nije loše da ovu salatu zamastite sa malo maslinovog ulja (ili nekog drugog hladno cijeđenog ulja), ako je jedete samu, a ne kao prilog jelu.
Šargarepu treba koristiti cijelu, čak i lišće, a kojren ne bi trebalo guliti, jer se time gube dragocjeni sastojci. Zato birajte uvek lijepu, svježu i mladu šargarepu, koju je dovoljno da dobro operete vodom, ili ako je potrebno samo izribate četkom.Još jedna veoma bitna i dokazana stvar: vitamini u prirodnom obliku, koje unosimo namirnicma su nešto sasvim drugo u odnosu na one vještačke tvorevine koje uzimamo kao zamjenu (jer mislimo da ćemo time nadoknaditi sve ono što smo propustili nepravilnom ishranom). Kao i kod svakog drugog lijeka, preterana upotreba i unošenje u organizam sintetizovanog beta karotena, odn. korišćenje raznih suplemenata u vidu vitaminskih preparata, uzrokuje taloženje viška beta karotena u jetri, redukuje apsorpciju E vitamina i može čak da utiče na povećan rizik od raka prostate ili karcinoma pluća kod pušača (izvor 1 i izvor 2)Sreca je da pijacama možemo da kupimo svježe voće i povrće i to treba da koristimo što više i što češće. Nažalost, na način gajenja voća i povrća i tretiranje istog raznim herbicidima, fungicidima, pesticidima i ostalim “idima” ne možemo mnogo da utičemo, ali sigurno  da svako od nas ima nekog “svog” pijačara kojem možemo bar koliko-toliko vjerovati u ispravnost proizvoda.

Izvor:Kuvarancije

Još

Kisjela i slatka zimnica

Korisni recepti za spremanje zimnice iz bakine kuhinje … [Opširnije...]

Krevet da, ali se san ne moze kupiti(Intervju Sinise Stevovica za PCNEN 2005. godine)

“Ono sto uradite danas odjekuje u vjecnosti!” – porucio je 9. decembra … [Opširnije...]

Dječak i stablo

Bilo jednom jedno stablo… i voljelo malog dječaka. Svakog bi dana … [Opširnije...]

Kako savršeno fotografisati pejzaže

Sigli su godišnji odmori i mnogi će se na putovanjima latiti digitalca … [Opširnije...]

Šta se s čim(ne) slaže

Prilikom sastavljana godišnjeg plana za sjetvu trebalo bi uzeti u … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail