Prijateljstvo…

Tokom vijeka, u ovom ili onom obliku, izražavale su se najuzvišenije pohvale prijateljstvu. Činili su to filozofi i pisci, pjesnici i mnogi drugi, sve do naših dana u kojima i dalje slušamo ili čitamo o prijateljstvu kao o svetoj vezi.

No, pogledajmo što je ono što u stvarnosti živimo pod imenom toliko cijenjenog prijateljstva.
Danas se, čast izuzecima, zavisno o okolnostima uopšteno širi lako i nepostojano”prijateljevanje”, kao da se radi o još jednom proizvodu više među tolikima koje konzumiramo ili, još gore, kao da se radi o odbačenoj ambalaži tih prehrambenih proizvoda.
Jedna se osoba zbližava s drugom zbog koristi koju ima od toga, koja se kreće u rasponu od traženja društva kako bi se prekratila samoća ili podijelio s nekim trenutak razbibrige, do mogućnosti da se računa na nekoga u trenutku nevolje. Ali, čim prođe nevolja, potreba ili usamljenost, nestaje i prijatelja i prijateljstva.
Danas se govori o “ekipi”, “drugarima” s kojima se popuši zabranjena cigareta, popije koja čaša više, pogleda porno film ili napravi neka neukusni dogadjaj koja žalosno oponaša ono što se nekada nazivalo odvažnošću.
Postoje, bez sumnje, školski prijatelji koji zajedno prolaze mjesece i godine kroz iste tjeskobe i radosti. Postoje prijatelji na poslu koji se naviknu na dnevnu rutinu sastajanja i rastajanja u isto vrijeme. Postoje slučajni prijatelji kojima se “istresaju” brige, životne priče, patnje i problemi, oni koje više cijenimo ukoliko više slušaju, a manje govore. Ali ovo su veze koje se prekidaju s lakoćom i zaboravljaju čim život donese jedan neočekivani preokret.
Postoje, takođe, romantična prijateljstva koja zapravo skrivaju jednu drugu vrstu osjećaja, jer obično dovode do zaljubljenosti koja, nažalost, ne traje puno duže od već spomenutih površnih prijateljstava.
Ono što nedostaje i što želimo povratiti, jer znamo da nikada nije prestalo postojati, jeste filozofsko prijateljstvo, ono koje sadrži ljubav prema međusobnom upoznavanju, ono koje traje usprkos vremenu i teškoćama, ono koja stvara veze istinskog bratstva čak i kad ne postoji krvno srodstvo.
Zbog toga ga definišemo kao filozofsko prijateljstvo, premda ga ne nazivamo tako u svakodnevnom životu. Filozofsko je zato što obuhvaća ljubav i potrebu upoznavanja. To je ono zbog kojeg se dvije ili više osoba nastoje upoznati, razumjeti, polazeći od toga da upoznaju same sebe. Ono omogućava rađanje poštovanja, strpljenja i postojanosti, ono oprašta ne propuštajući ispraviti, i podstiče svakoga da bude svaki put bolji kako bi bio dostojan prijatelja. Ono budi osjećaj solidarnosti, obostrane podrške u svakom trenutku, ono koje zna podnijeti udaljenosti i boli, bolesti i neimaštinu.
Definišemo ga kao filozofsko jer vjerujemo da se jedino dijeleći zajedničke ideje, slične ciljeve u životu, isti duh služenja i savladavanja, može roditi ovo prijateljstvo koje nije jednodnevna biljka niti ljetni oblak.
Zbog toga mi koji težimo Mudrosti i koji je tražimo s nepokolebljivom voljom dok ne otkrijemo njene tragove, možemo i moramo njegovati taj plemeniti osjećaj izlijevajući ga u one koji na isti način nastoje pokazati put svojim životima.
Prijateljstvo je jedan stalan osmijeh, uvijek pružena ruka, pogled razumijevanja, siguran oslonac, odanost koja ne slabi. To znači dati više nego što primamo, to je velikodušnost i autentičnost. To je blago koje vrijedi tražiti i koje, jednom pronađeno, vrijedi čitav život kao nagovještaj ponovnog susreta srodnih duša i kao draga sjena vječnosti.

Delia Steinberg Guzmán

Još

VIDEO:Živko Nikolić

Živko Nikolić je za sobom ostavio veliki trag koji je značajan ne samo … [Opširnije...]

Foto: Meče ušetalo na porodično imanje i neće da ode

Mladunče mrkog medvjeda koje je po svoj prilici ostalo bez majke, … [Opširnije...]

VIDEO:Vise od zivota – Jadranka Stojakovic

Počelo je bezazleno, padom na jednom od koncerata u Japanu, da bi, … [Opširnije...]

Ljekovito djelovanje Čička (ARCTIUM LAPPA)

Stanište: cicak raste uz puteve   i na livadama koje su zapuštene, … [Opširnije...]

Pripremite zemljište i zasadite baštu u četiri koraka

Postoji nekoliko osnovnih stvari koje morate uraditi prije nego što … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail