Krompir neobičnog izgleda će oduševiti vaše goste/ukućane. O ukusu da ne pričamo…
Sastojci (za 2 osobe):
4 veća krompira
3-4 čena bijelog luka, isječenog na tanke listiće
125 ml maslinovog ulja
4 grančice ruzmarina
začini po ukusu: vegeta, biber, so, mljevena crvena paprika
Priprema:
Za svaku osobu pripremiti po dva krompira, najbolji su oni brašnjavi. Maslinovo ulje staviti u manju šerpicu i dodati 4 grančice ruzmarina ( koji ste prethodno oprali idobro osušili) i polako ga zagrijevati na najnižoj temperaturi, zajedeno sa uljem oko desetak minuta. Ostaviti na stranu da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Krompir oljuštiti, staviti ga na varjaču, pa sjeći poprijeko što bliže možeš rezu koji je prethodno isječen, varjača će zaustaviti nož da ne idete do kraja krompira. Čenove belog luka isjeći što tanje možete, pažljivo ih uvući tamo gde ste razrezali krompir.
Krompir položiti na dio koji nije rasječen do kraja, četkicom ga dobro premazati sa uljem od ruzmarina, povegetiti, pobiberiti i po želji staviti malo mljevene crvene paprike, a iglice ruzmarina iz ulja staviti u razreze u krompiru.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko 45 do 50 minuta, u zavisnosti od veličine krompira. U toku pečenja premazivati krompir sa uljem od ruzmarina.
NAPOMENA: Ovaj krompir se može napraviti još sa slaninicom, parmezanom…
Izvor: vijesti-online
Leave a Reply