Pjevanje liječi

Pjevanje može pomoći onima koji hrču, a i onima koji spavaju sa njima, jer će uživati u više tiših noći. I to nije jedina korist. Muzički terapeuti, psiholozi i doktori već niz godina ukazuju na terapeutske koristi jednog izuzetnog muzičkog instrumenta – našeg tijela. Ovo je pokazala i studija sa osobama, u dobi od 36 do 62 godine, koje hronično muči hrkanje. Oni su sprovodili tehnike pjevanja i vježbe od 20 minuta na dan tokom tri mjeseca.

Naučnici na engleskom Univerzitetu Exeter ustanovili su da su učesnici istraživanja znatno manje hrkali posle  treninga pjevanja. ‘Pjevanje može pomoći u jačanju preopuštenih mišića gornjih disajnih puteva, čak i ako ne možemo melodično otpjevati pjesmu,’ rekao je dr. Edzard Ernst, voddjaj odjela za komplementarnu medicinu na spomenutom univerzitetu.

Ako želite isprobati ovu tehniku evo što vam je činiti:
1. Prvo posjetite doktora, hrkanje može biti povezano s apnejom, problemom kod kojeg dolazi do kratkotrajno prekidanja disanja tokom noći (do 10 sekundi).

2. Iako su volonteri uključeni u studiju izvodili vježbe pjevanja, i pjevanje omiljenih melodija u trajanju od 20 minuta na dan može pomoći. ‘Vrijedi pokušati. Posjetite učitelja pjevanja koji će vam pomoći u uštimavanju glasa i naučiti vas ispravnom načinu pjevanja,’ kaže dr. Ernst.

Pjevanje nam omogućuje da se bolje upoznamo i mijenjamo?
Zanimljivo da muzički terapeut Amit Carmeli, koji već više od 10 godina vodi terapije pjevanjem na grčkom ostrvu Parosu, tvrdi da se pjevanjem može doslovno transformirati nečiji život. ‘Pjevanje nas toliko može naučiti o našoj prirodi,’ kaže.

Carmeli smatra da je naš glas jasna i direktna refleksija onog što smo upravo sad. Manjak samopouzdanja, stres, nesigurnost, laž ili ljubav, sve se to može otkriti u glasu. Slušajući i osjećajući svoj glas dok pjevamo, omogućava nam da prepoznamo naše trenutno stanje na nekoliko nivoa: ukočenost ili fleksibilnost našeg tijela i slobodu duha koji je u nama. ‘Doživimo li muziku kroz svoje tijelo, naš dah i glas se predaju onom iskonskom u nama. Dopustimo li da muzika prostruji kroz ovaj savršeni muzički instrument – naše tijelo – liječimo se. Pjevajući melodiju, dolazi do reorganizacije tijela i duha, bili mi toga svjesni ili ne,’ zaključio je.

Mnoge studije su pokazale da ljudi osjećaju veće koristi ako se aktivno uključe u kulturne aktivnosti poput pjevanja, plesa ili nekog kluba, nego samo pasivnim uživanjem u ovim aktivnostima.Žene koje sviraju neki instrument ili pjevaju, imaju sedam posto veće šanse da budu dobrog zdravlje nego druge žene.

Još

Ljekoviti crveni luk (allium cepa)

Poznata je staroslovenska izreka koja kaže da Crveni luk liječi … [Opširnije...]

Ogledalo

Nekada davno,u malom udaljenom selu postojalo je mjesto poznato kao … [Opširnije...]

Ženama Nobelova nagrada za mir

Nobelov komitet je objavio danas u Oslu da ovogodišnja Nobelova … [Opširnije...]

Sedam tajni za sretan brak

Iako bismo svi željeli da kada već uplovimo u bračne vode tamo i … [Opširnije...]

Durmitorski skorup

Cijene, recept, karakteristike … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail