ORIGANO ( Origanum vulgare L. )

Origano (Origanum vulgare L.) pripada porodici Usnjače (Familia Labiatae). Farmakopejski naziv mu je Herba Origanii – Oleum Origani cretici. Prirodni je antiseptik, antispazmodik, adstrigent, antireumatik, aperitiv, aromatik, antiasmatik, antiinflamatorik, antidijaroik, antihelmetik, antibakterik, dermetik, digestiv, dijaforetik, diuretik, ekspektorant, emenagog, holeretik, karminativ, metabolik, sedativ, stimulans i tonik 
Druga imena origana su divlji mažuran, mravinac, origanj, origan, vranilovka, vranilova trava. Engleski naziv mu je Marjoram – Oregano – Wild Marjoram – Wild Marjoram, njemački Dost – Dosten – Echter Dost – Kostets – Oregano – Wilden Majoran – Wilder Dost – Wilder Majoran, francuski Marjolaine sauvage – Origan vulgaire, italijanski Origano comune, a slovenski dobra misel – origano.

Ljekovito djelovanje

U receptima narodne medicine origano je poznat pod imenom  vranilova trava kao i divlji mažuran. Pod imenom origano daleko je poznatiji, isključivo kao začin. Začini su najpoznatije preventivno sredstvo pomoću kojeg možemo direktno jačati naš imuni sistem kao i rad cjelokupnog metabolizma, a da je to tako pogledajmo u par primjera šta unosimo u organizam ako začinimo jelo sa origanom; sastojci origana alpha – humulene imaju antitumorsko djelovanje, delta – kadinene ima protivdjelovanje za nastanak akni i stimulaciju testosteron hormona, ursolična kiselina (ursolic acid) djeluje kao anti HIV-a, antiartritik – protiv artritisa, antitumor (protiv tumora), antidijabetik (protiv dijabetesa ili šećerne bolesti), antihepatotoksik (protiv trovanja jetre), antiinflamatorik (protiv upalnih stanja), antihistamin
protiv prevelikog izlučivanja histamina), antišok, antmutagenik (protiv mutacije ćelija), antiviral (protiv virusa) i u prevenciji karcinoma.

Iz istorije

Origano je dobio ime od grčke riječi “oros” što u prevodu znači planina i “ganos” što u prevodu znači sreća. Porijeklom iz južnih krajeva Evrope, a danas najviše korišteni začin Italije, Amerike (SAD) i Meksika. Preporučuje se liječenje origanom, i oboljenja kože i to psorijaze, nadraženosti kože itd.

Karakteristike biljke

Opis: kao trajna biljka izraste do 60 cm visine. Stabljika je uspravna, pri dnu malo polegnuta s listovima koji su jajasti i šiljati. Cvjetovi su grimiznocrveni ili svijetloružičasti složeni u četveroredne klasove koji zajedno činee metličaste cvatove. Origano koji ima bijele cvjetove nije ljekovit.

Vrijeme cvatnje: VI. – VII. mjesec

Miris i ukus: Miris biljke je prijatno aromatičan.
Stanište: Raste na obroncima brda, livadama, uz grmove, šikare, šumskim čistinama itd.
Branje i prerada: Bere se list, vrhovi s cvjetovima i listovima, stabljika nije ljekovita. Sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu. Osušenu biljku pospremimo u dobru hermetičku ambalažu.

Kontraindikacije
Origano ne bi smjele uzimati trudnice u bilo kojem obliku, čak ni u uljima za masažu.
Jetra u malim količinama kao začin izvrsno podnosi origano, ali u stalnoj upotrabi i velikim količina, čine osjetljivom i bolesnom.

Ljekoviti sadržaj

Origano sadrži: eterično ulje s karvakrol i timol, gorke materije, tanina, kamfora, borneola, triterpen, gume, mineralnih soli i materijai koje djeluju antibakterijski itd. Spojevi u origanu imaju različita svojstva i u ovom pregledu može se vidjeti njihova lepeza ljekovitog djelovanja; alpha-pinene, antibakterik, preventiva od karcinoma, antiinflamatorik, beta-bisabolene, antiviral, antiulcer, abortiv, beta-caryophyllene, antiacne – protiv akni, antiasmatik, antibakterial, anticarcinogenic – antikarcenogenik, antitumor, limonene, antibakterial, anticancer, antiviral, antitumor, cymene, analgetik, antibakterial, antiflu – protiv prehlade, antiviral – protiv virusa, herbicide, fungicide – protiv gljivica, cineole, antiallergenic – protiv alergija, antibronchitic – protiv bronhitisa, candidicide – protiv kandide, ekspektorant, thymol, antiacne, antiarteriosklerotik, antibakterial, antiinflamatorik, antioxidant, antimutagenik, antireumatik, kandidicide, urinary antiseptic, fungicid itd.

Biljne kupke

Osobe oboljele od kožnih bolesti (psorijaze, raznih kožnih nečistoća, učiniće veliko djelo za svoje zdravlje, ako u svoj jelovnik uvrste origano u vidu začina itd.). Pomaže takođe kod bolesti želuca i crijeva (pomanjkanje želudačanog soka, katara želuca i crijeva, štetpčinja i parazita, slabog pražnjenja crijeva, nadimanja, vjetrova, nadutosti, raznih grčeva, origano je začin koji pomaže kod neuroze želuca, gutanja vazduha i štucavice, slabog varenja itd.), respiratornih organa i puteva (prehlade bronhija, kašlja, kašlja hripavca, katara bronha, infekcija pluća itd. ), bolesti jetre i žuči (za jače izlučivanje žuči, detoksikaciju – pročišćavanje jetre, kod žutice itd. ), bolesti živaca (raznih živčanih smetnji, neuroza, depresija itd.). Izrada biljnih kupki s lišćem origana mnogo pomaže kod kožnih oboljenja, nazeba, kod ujeda otrovnih životinja i kod žena koje imaju problema sa maternicom itd. Svježi sok biljke liječi tegobe uha i to gluhoće kao i bolova uha od prevelike buke, galame itd. Kod svih ovih napomenutih oboljenja origano u vidu praška ili svježeg lista može pridonijeti poboljšanju bolesti, a svakako da redovitom primjenom čajnih napitaka i kupki možemo znatnije uticati na sam tok oboljenja.

Mast protiv reume

Od origana se izrađuje mast za reumatičare koja je dosta tražena, kao i kod raznih glavobolja i migrena. Eterično ulje origana dobiva se vodenom destilacijom, ulje je svijetložute boje, koristi se samo za spoljnu uporabu, a koristimo ga za masažu (reumatski bolovi, mišićni bolovi, glavobolje, upalni procesi za relaksaciju itd.), biljne kupke (kožne bolesti, osipi kože koji svrbe jako, svrbeža nepoznatog porijekla, za relaksaciju nervnog sistema, neuroza itd.), komprese (kod raznih mišićnih i reumatskih bolova, upalnih procesa, prehlade, kašlja itd.), inhalacije (prehlade, začepljenje nosa, bronhitisa itd.).

Zapadna narodna medicina koristi origano kao antiasmatik, antibakterik, adstrigent, antihelmetik, antispazmodik, antiinflamatorik, antidijaroik, diuretik, dijaforetik, ekspektorant, emenagog, karminativ, metabolik, stimulant, tonik, za liječenje; bronhitisa, bolesti kože, bolesti živaca, crijevnog katara, crijevnih komplikacija, ekcema, grla, grčeva, grčeva mišića, hripavca, krvarenja, kašlja, kašlja depresivnog, kašlja hripavca, komplikacije želuca, lošeg apetita , lošeg kašlja, neredovitih menstruacija, štetočinja i parazita u crijevima, osipa kože koji svrbi, poremećaje metabolizma, reuma, raznih posjekotina, svrbeža, upale jednjaka, upale usta, zubobolje, želučanog katara itd. Koristii se za kupke, za ispiranje grla,  za obloge, za stavljanje kompresa, za izazivanje znojenja itd. U kuhinji kao veliki začin za razna jela, u kozmetici za njegu kože lica, u domaćinstvu protiv moljaca i za aromaterapiju.

Čaj
5 g origana, 2 dl vode
Bilje prelijemo s kipućom vodom i pustimo poklopljeno da odstoji pola sata, procijedimo.
Čaj pijemo u gutljajima kod slabog i nervoznog želuca, gutanja vazduha i štucanja.

Vinska tinktura
3 g origana, 1 dl vina
Stavimo origano 5 dana u vinu i procijedimo.
Pijemo natašte po jednu malu čašicu kod katara želuca i crijeva kao i kod grčeva.

Infuz
5 g origana, 1 dl vode
Bilje prelijemo vrućom vodom, poklopimo da odstoji najmanje 4 sata i procijedimo.
Grgljajući ispiremo usta i grlo kod raznih oboljenja.

Iz kulinarstva

Origano danas predstavlja klasičan začin za pizze i jela od paradajza, koja su nezamisliva bez origana. U kulinarstvu origano se koristi za dobivanje jače arome kod raznih pečenja, salata, masnog svinjskog pečenja kao i čorbi od graha i graška, origano se javlja u raznim začinskim mješavinama kao što je chill prah. U domaćinstvu se koriste i svježi listovi origana kao začin. Dodavanjem origana kao začina u dijetalnim jelima, odnosno u dijetoterapiji možemo mnogo poboljšati sam okus hrane pogotovo kod neslanih jela, raznih juha od povrća kojima daje aromu, a i kao stimulans za rad pojedinih organa.

VRANILOVA TRAVA
U narodu se koristila kao sredstvo za farbanje vune, konoplje i pamuka. Od nje se dobijala vrana (crna) boja, uz dodatak kara boje, koja se dobijala od zelene galice

Vranilovu travu u narodu nazivaju sirotinjskim antibiotikom jer ima izražena antibiotska svojstva koja joj daje timol, najjači antiseptik. Zbog velike količine timola koristi se i kao jako baktericidno sredstvo protiv upale grla, prehlade, gripa, a u obliku inhalacije upotrebljava se i protiv bronhitisa i astme.
Vranilova trava (origanum vulgare) u narodu se naziva i mravinac, crnovrh, origanj, crna nana i džodžan i omiljena je trava na prostoru Crne Gore. Na ovim prostorima najčešće se koristi protiv infekcija mokraćnih kanala, jer je to biljka koju podjednako ne vole ni kandida ni ešerihija coli. U Crnoj Gori, posebno na sjeveru zemlje, koriste je i kao čaj za pospešivanje izlučivanja želudačnog soka, ali i kao lijek za hemoroide.
Vranilova trava je izuzetno aromatična biljka prijatnog mirisa i ukusa, koja u jednom svom segmentu podseća na majčinu dušicu, u drugom na nanu, a u trećem na origano. Inače je srodna vrsta sa origanum heracleotium, koga poznajemo kao najčešći dodatak pici i drugim jelima. Čest je dodatak jelima u mnogim kuhinjama, posebno u mediteranskoj.
Poboljšava cirkulaciju i čisti organizam, smatraju je afrodizijakom.

Čaj za jačanje imuniteta
– 50 grama vranilove trave
– 50 grama koprive
– 50 grama ruzmarina
– 50 grama nane
– 50 grama hibiskusa
– 50 grama ehinacee
– 100 grama sušenog šumskog voća
Pomiješati sve sastojke. Staviti litar vode da provri, pa sipati tri kašike te mješavine. Ostaviti da stoji 30 minuta. Nakon toga procijediti i piti tokom dana čaj zaslađen medom.

Još

Pesticidi smanjuju inteligenciju djece

Dobro isperite kupljeno voće i povrće jer pesticidi mogu ozbiljno … [Opširnije...]

VIDEO: Preslatki pingvinčić Cookie razgalit će vaše srce

Cookie je maskota ZOO-a u američkom Cincinnatiju, a iako je visok … [Opširnije...]

Sve blagodeti peršuna

Peršun je neizostavni dodatak u kuhinji, koga ima na pijacama u svako … [Opširnije...]

Da glava ne boli

„Boli me glava“ - izraz je koji je danas čest koliko i „dobar dan“. … [Opširnije...]

Koje je ulje najzdravije

Ulja nisu samo bogat izvor energije, već obezbjeđuju osnovne masne … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail