PHOTO:Koji su psi najpametniji?

Znate li koji su psi najinteligentniji? Svi volimo svoje pse i vjerojatno većina smatra kako je upravo njihov ljubimac najpametnije stvorenje ikada. Ali je li zaista tako? Listu deset najpametnijih psećih vrsta donosi Petmedsonline.Australijski pas gonič
Australski gonič pasmina je kojoj treba konstantna vježba, i mentalna i fizička. Ovi psi goniči snalažljivi su i spretni, i štite ono što smatraju svojim, a to uključuje i čuvanje kuće od stranaca.

Rotvajler
Iako rotvajlere prati reputacija opasnih pasa, oni su zapravo jedni od najboljih porodičnih pasa. Ne samo da su inteligentni i odlični čuvari, već su i izuzetno pouzdana vrsta.

Papijon (pas-leptir)
Ovaj mali pas opasniji je i jači nego što bi to dala naslutiti njegova spoljašnost. Ponekad opisivani kao  ćudljivi i agresivni, psi-leptiri su jednostavno posesivni i čuvaju svoju teritoriju. Ujedno su i privrženi svojim vlasnicima i lako ih je trenirati.

Labrador
Strpljiv, privržen i pun ljubavi, labradori su među napopularnijim psećim pasminama u svijetu. Vole ‘raditi’ i trebaju puno vježbe, jer će se u suprotnome ‘udebljati’. Zbog blage prirode i slaganja s djecom, labradori su vrlo popularni porodični psi.

Škotski ovčar
Vlasnici škotskih ovčara spremni su se zakleti kako njihovi psi imaju gotovo ‘ljudsku inteligenciju’. Ovi psi imaju izvrsnu koncentraciju i inteligenciju. Mogu biti pomalo ćudljivi prema strancima i djeci, ali uopšteno gledano, lojalni su i privrženi svojoj ‘porodici’.

Doberman
Uprkos reputaciji opasnih čak i krvoločnih pasa, dobermani su izuzetno lojalni, uporni i neustrašivi psi. Iako im temperament može varirati, znaju biti izrazito poslušni. Doberman je takođe i odličan porodični pas, ukoliko  se trenira od malena. Iako nisu zlobni, ako treba štitiće svog gospodara.

Zlatni retriver
Zlatni retriver jedna je od najpopularnijih pasmina, i to iz sljedećih razloga: lojalni su, strpljivi i žele ugoditi vlasniku. Zlatni retriveri takođe će vrlo brzo ‘pokupiti’ trikove kojima ih učite.

Njemački ovčar
Ovi ovčari izuzetno su inteligentni, hrabri i imaju jake instinkte – jedni su od najboljih pasa čuvara. Ukoliko ih se trenira od malih nogu mogu biti i odlični porodični psi. Da bi bili zaista sretni, njemački ovčari trebaju svrhu, i obično su izvrsni policijski psi i psi tragači.

Pudlica
Vjerovali ili ne, pudlice su jako intelignetni psi, i jedna od najlakših vrsta za trening. Vole biti u blizini ljudi, i  ne vole ostati sami. Neke pudlice su dobri psi čuvari, dok se druge mogu trenirati za potrebe lova. Pudlice su osjetljivi, razumni i sretni psi.

Graničarski škotski ovčar
Kao i ostali ‘pametniji’ psi i ova vrsta treba konkretnu svrhu, jer u protivnome neće biti sretni. Graničarske ovčare ne treba ostavljati same jer mogu postati destruktivni. Trebaju društvo, konstantnu vježbu i pažnju, pa ako radite i živite u gradu, ovaj pas nije baš najbolji izbor za vas.

Izvor:TotalPortal.hr

Advertisements

Još

Arnika(Arnicae flos)

Zbog svog mnogostrukog, pozitivnog uticaja na ljudsko zdravlje, ona je … [Opširnije...]

Dijelite!

„Kad ti na svijetu ostanu samo dva novčića, kupi veknu hljeba za jedan … [Opširnije...]

Kućni pripravci za lijepu kožu

Poznata je činjenica da je zeleni čaj prirodni antioksidans. … [Opširnije...]

Arome koje vraćaju u život

Listovi, cvjetovi, klice, sjemenke. Koristimo ih u receptima radi … [Opširnije...]

Ljekovitost cvekle

Cvekla(Beta vulgais) potiče sa Sredozemlja, uzgaja se po vrtovima i … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail