Lista pozitivnih efekata koje čajevi imaju na organizam je dugačka, a djelotvornost biljnih napitaka na zdravlje potvrdila su brojna istraživanja
Topli biljni čajevi su najbolja prirodna zaštita od bolesti, a tokom hladnih dana posebno su djelotvorni kod prehlada i kao sredstvo za jačanje imuniteta.
Lista pozitivnih efekata koje čajevi imaju na ljudski organizam prilično je dugačka, a djelotvornost biljnih napitaka na zdravlje potvrdila su brojna istraživanja. Tako, redovnim konzumiranjem zelenog čaja loš holesterol može se smanjiti za 15 posto, tvrde stručnjaci s univerziteta iz Brazila.
Oni su nakon opsežnog istraživanja ustanovili da je kod osoba koje su pile čaj ili osvježavajuće napitke na bazi čaja holesterol snižen u periodu od 60 dana zahvaljujući saponinima, supstancama koje funkcioniraju kao specijalna vrsta deterdženta i reagiraju s želudačnim kiselinama sprečavajući crijeva da apsorbiraju masti.
Utvrđeno je i to da kofein i druge supstance koje se nalaze u čaju ubrzavaju rad metabolizma i sagorijevaju kalorije za oko sedam posto. Ipak, stručnjaci smatraju da aktivni sastojci čaja ne djeluju samo sa žučnom kiselinom, već inhibiraju aktivnost lipaze, enzima koji se luči u pankreasu, a koji je uključen u stvaranje masti.
Saveznici protiv bakterija
Što se vitamina i minerala tiče, čajevi njima obiluju. Većina mješavina čaja sadrži nutrijente koji su od fundamentalnog značaja za organizam, kao što je folna kiselina, kalijum, mangan i vitamini K, C, B1 i B2. Zahvaljujući polifenolu koji sadrže, veoma su dobri saveznici u borbi protiv bakterija poput onih koje mogu izazvati karijes ili upalu pluća.
Leave a Reply