Besplatno znanje na web servisima

Usprkos opštem konsenzusu da je internet mjesto za posvemašnje gubljenje vremena, ako se potrudite, tu se da nešto i naučiti. Web stranice u ovom pregledu nude brojne savjete u svim mogućim sferama ljudske djelatnosti. 
Internet je zagušen raznoraznim informacijama koje polako prelaze u buku zbog nemogućnosti da ih korisnik filtrira prema svojim potrebama. No u isto vrijeme broj korisnih informacija koje se mogu pronaći u tako brojnoj bazi korisnika nikad nije bio veći, pa bi to bilo šteta propustiti.

Ukoliko tražite znanje i savjete, u filtriranju informacija su se ponudile pomoći stranice specijalizirane za prenošenje znanja, a mi vam nudimo deset takvih stranica na kojima će baš svako pronaći nešto za sebe.

Instructables
Stranica se hvali titulom najvećeg servisa za pomoć i instruiranje, pa u skladu sa tim pokriva i brojne teme. Vodiče i instrukcije kreiraju sami korisnici, a drugi ih mogu ocjenjivati i komentirisati. Jedna od preglednijih stranica u ovom pregledu na kojoj bi se svako trebao lako snaći.
www.instructables.com

SuTree
SuTree pokriva ogroman broj tema jer skuplja informativne video materijale sa svih strana i trenutno ima bazu sa preko 26.000 video klipova. Izgled stranice je pregledan i vrlo lagan za snalaženje, iako sadržaja ima mnogo.
www.sutree.com

Video Jug
Bogat izbor informativnih tema na ovoj stranici daje naglasak na neke primarne ljudske potrebe, za razliku od većine sličnih stranica koje se bave najviše tehnologijom. Tako će već na prvim stranicama biti pokrivene teme ljubavnih i seksualnih odnosa, ljepote, hrane i pića i zdravlja. Bez brige, pokrivene su i druge teme poput tehnologije.
www.videojug.com

ExpertVillage
Expert Village je malo drugačiji od ostalih stranica po tome što produkuje svoje edukativne video isječke u suradnji sa stručnjacima u raznim područjima. Sastav nalaženja stručnjaka je regrutovanje iz redova posjetioca. Svako se može prijaviti, ali onda prolazi proces provjere i ocjenjivanja može li biti stručnjak za suradnju sa Expert Villageom. Na početnoj stranici postavljen je podatak da Expert Village trenutno surađuje sa 5.700 stručnjaka sa kojima je proizveo skoro 79.000 edukativnih video isječaka, što je čini jednom od stranica bogatijih znanjem.
www.expertvillage.com

eHow
Velika i prilično stara stranica (po internetskim mjerilima) bogata je savjetima, ali njeni rani počeci znače da je većina savjeta u tekstualnom obliku. Neki od savjeta su vrlo sažeti, ali eHow je odnedavno sve bogatiji video tutorialima. Veći dio ponude znanja kreirali su autori stranice, a tek manji dio od posjetioca.
www.ehow.com

Make
Make je poznati časopis tipa uradi sam sadržaja, a ovo je njegova stranica na koju svaki mjesec autori dodaju video podcaste sa savjetima za izradu nečeg neobičnog poput minijaturnog katapulta ili svjetla koje energiju crpi iz kretanja malih životinja. Vrlo dobra pojašnjenja i zabavna stranica za praćenje čak i ako se nikad ne odlučite ništa od ponuđenog izraditi.
www.makezine.com

5min
Ova stranica se naziva videopediom, prema čemu možete zaključiti u kojem formatu su napravljeni njihovi savjeti i tutoriali. Posebnost je što nijedan video ne smije biti duži od pet minuta. Odlično za ljude koji žele nešto naučiti ili pokupiti koji savjet na brzinu.
www.5min.com

Teacher Tube
Teacher Tube, osim u imenu, kopira najpoznatiji video servis Youtube i u izgledu stranice. Sadržaj se sastoji od edukativnih video isječaka koji se bave gradivom osnovne škole i mogu lijepo dopuniti znanje stečeno ondje ili ga osvježiti kod starijih posjetioca.
http://teachertube.com

About.com
Jedna od najpoznatijih stranica s ovakvim sadržajem na internetu. Njome ćete najviše profitirati ako je posjetite s tačnom idejom onoga što tražite i pokušate to pronaći pomoću ugrađenog pretraživača. Pregledavanje sadržaja bez cilja može biti malo mukotrpno zbog tekstova opštee namjene koji ometaju u tome.
www.about.com

TrickLife
Izgleda kao još jedan stranica bogata video tutorialima svih namjena, ali snaga ove stranice leži u njihovoj računarskoj rubrici koja je vrlo bogata upustvima. Male tajne Windowsa i drugog često korištenog softvera otkrivaju se upravo na TrickLifeu.
www.tricklife.com

(Tportal.hr)

Još

Najbolji prijatelji

Neki covjek, njegov konj i pas, putovali drumom. kad su se zadesili … [Opširnije...]

Biljke prečišćavači prostora

Naučnici su prije više od 20 godina došli do otkrića da su određene … [Opširnije...]

VIDEO:O Sole Mio

Legendarni nastup Plácida Dominga, Luciana Pavarottia, José Carrerasa, … [Opširnije...]

“Nojeva barka” za opstanak rijetkih biljaka

Banka sjemena u kineskoj provinciji Junan čuva floru za buduće … [Opširnije...]

VIDEO:EL CHOCLO

Recital MITI DEL TANGO, con Anna Maria Castelli e Luis Bacalov. Luogo … [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail