Tikva(bundeva)

Tikva (bundeva) je prepuna minerala, vitamina i steta bi bilo da nije dijo vaseg jelovnika.
Sadrzi jako puno kalijuma, minerala koji je poznat za snizavanje krvnog pritiska.Zimske tikve imaju puno vitamina c, i poznate su po cuvanju vasih zglobova ako ih konzumirate bar jedan put nedjeljno.
Tikve su idealne za muskarce ako ih redovno koriste u ishrani nemaju problema sa prostatom, od tikve i njenih sjemenki se pravi lijek za prostatu, zasto onda nebih pomogli sami sebi koristenjem istih.
Tikve imaju malo kalorija a puno vlakana,tako ako ste jeli tikvu niste pojeli puno kalorija a dugo ce te biti siti i tako regulisete rad organa za varenje i svoju tezinu.

 

Bečki profesor Hademar Bankhofer preporučuje bundevu jer snižava i visok nivo holesterola, smanjuje probleme sa kožom i jača disajne puteve zahvaljujući dragocjenim supstancama u voćnom mesu poput balastnih materija, enzima, karotina, vitamina C i E.

U zelenim sjemenkama bundeve nalaze se mnoge interesantne supstance. Još je prije dužeg vremena ustanovljeno koliko je za muškarce važno grickanje sjemenki bundeve. One mogu da zaustave nastanak dobroćudnog uvećanja prostate, da ga ublaže ili čak spriječe, a mogu i da zaustave s tim povezanu naglašenu inkontinenciju.

Dugo se nije znalo da sjemenke bundeve donose i ženi veliku korist za zdravlje. Naime, supstance u sjemenkama bundeve jačaju bešiku i zato mogu da se koriste protiv iritirane bešike i da spriječe kasniju pojavu urinarne inkontinencije.

Da bi uzimanje sjemenki bundeve imalo zdravstveni efekat, prema Bankhoferu, trebalo bi jesti svakodnevno jednu do dvije kašike – to je oko 10 do 15 grama. Najbolje ih jedite ujutru i uveče i dobro ih žvaćite. Kad kupujete bundevu, obratite pažnju da je kora neoštećena i da je bundeva mala jer male sadrže više biomaterija.

 

Evo nekoliko preporuka kako da pripremite tikvu:
-mozete je isjeci na rijeznjeve i ispeci u rerni;
-napravite krem juhu ;
-dodajte umjesto krompira kao prilog mesu;
-il kao bilo koju vrstu povrca u juhu;

Izvor:zdravljeonline

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: