Blagotvorna lincura

Kao ljekovita biljka, lincura se vjekovima koristi u narodnoj medicini, ali se njena ljekovita svojstva primenjuju i u savremenoj medicini. U našim krajavima lincura se zove i srdačica ili trava od srca, gencijana košutnik, licijan, lecijan, ravet, ravan… Ranije se lincura koristila kao odličan lijek protiv kuge.

Poznato je da su lincuru kao lek koristili i Iliri. Zbog ljekovitih osobina (i popularnosti), u našim krajevima je ranijih godina lincura nemilosrdno eksploatisana kao ljekovita trava, tako da je u nekim krajevima postala retkost. Zbog toga je lincura u našim krajevima i susjednim zemljama zakonom zaštićena kako bi se očuvala. Za potrebe prerade lincura se u novije vreme uzgaja u baštama, ali i na livadama kao industrijsko bilje. Kod nas je najviše ima u brdima, planinskim pašnjacima ili pored grmlja.

Lincura (Gentiana lutea) je višegodišnja biljka koja izrasta do oko jednog metra. Stabiljka je okrugla i šuplja, sa svjetložutim cvjetovima, dok je koren razgranat i dugačak.

Zbog ljekovitih sastojaka koristi se sušen korjen (cio, komadići ili mlieveni prah od koriena). Koren je gorkog oporog ukusa, a u većim količinama, zbog prevelike gorčine, može škoditi organizmu.

Sastav

Lincura sadrži sledeće ljekovite supstance:

alkaloide gentanine
biljna vlakna
biljne masti
biljna ulja
gentizin
glikozide
gumu
enzime
eterična ulja
mineralne soli
pektin
tanine
trisaharide
heterozide
šećere

Ljekovito dejstvo

Lincura se koristi u sledećim slučajevima kao lijek ili kao pomoćna terapija:

bolovi u bubrzima
bolovi u želucu
bolovi u stomaku
bronhitis
gasovi u stomaku
gorušica
grčevi u želucu
zatvor
infekcije kože (obloge)
kašalj i kijavica
kuga
muka u stomaku
može se koristiti kao diuretik
nadimanje
nesvjestica
otvorene rane (obloge i ispiranje)
pad imuniteta
PMS i menstrualni bolovi
pritisak u želucu
protiv groznice
problemi sa varenjem
problemi sa žučnom kesom
problemi sa jetrom
razne infekcija
sinuzitis
sindrom nadraženih crijeva
smanjenje apetita
sprečava razvoj mikroorganizama
upale želuca i crijeva
upala vena
hematomi (za modrice i podlive kao oblog)
hemoroidi (čaj za premaz i obloge)

Korišćenje lincure kao ljekovite biljke

Korjen se osuši pa se po potrebi sjecka ili melje u prah, a od njega se spravljaju čajevi ili premazi; pored toga, dodaje se u vino ili rakiju. Lincura je ljekovita, ali u manjim količinama.

Pored upotrebe u farmaciji i medicini, koristi se kao dodatak čajevima ili dodatak vinu ili rakiji (za probleme sa organima za varenje).

Lincura se najviše koristi za liječenje organa za varenje (stimuliše rad želuca i pražnjenje žuči), ili kao obloga za uklanjanje hematoma (modrica i podliva).

Način delovanja

Na osnovu narodnih iskustava i savremenih proučavanja može se zaljučiti da lincura povoljno djeluje na organizam i protiv mnogih zdravstvenih tegoba. Ipak se prije upotrebe treba konsultovati sa stručnim licima i naročito voditi računa o tome da se ne pretjera sa jakim čajevima ili prevelikim količinama korjena lincure pri spravljanju ljekovitih napitaka i premaza.

Lincura se ne preporučuje trudnicama, osobama sa povišenim krvnim pritiskom, kao ni osobama koje imaju sklonost ka krvarenju iz nosa ili želuca.

Izvor:Krstarica

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: