Šta čini dobro vaspitanje?

Najvažniji činioci bez kojih se dobro vaspitanje ne može zamisliti su bezuslovna ljubav i naklonost, podrška i podsticaj individualnog razvoja djeteta, pažnja i saradnja. Kako da vaspitate dijete da postane sociajlno kompetentan čovjek, sajvetuje bečki psiholog Julija Umek.

Vaspitanje s puno ljubavi najbolje se primenjuje tamo gdje ima ljudi, nije važno da li su to roditelji, rođaci ili prijatelji, djeca uvek uče. Učenje je jedno od prvih ciljeva dobrog vaspitanja. Što više sjećanja na zajedničke ručkove, igre, crtanje, razdraganost i smijeh uz stalno prisutnu pomoć i podršku, to se dijete bolje razvija. Djecu dobro pratiti kroz život, znači ujedno i pružiti utjehu, ali i zavesti disciplinu.

Podrška umjesto pomoć

Prestanite stalno da želite da pomognete, kada djeca nešto ne savladaju. Djeci je potrebno iskustvo, da sama uspiju u nečemu. Roditelji svojim ponašanjem pružaju podršku u razvoju djece, što se odražava na njihovo vaspitanje. Put ka nezavisnom životu treba prihvatiti i čak izgraditi kao individualnu šansu za razvoj.

Naklonost i pažnja

Toplotu i bezuslovnu ljubav dijete dobija naklonošću i pažnjom koja mu se u dovoljnoj mjeri pruža. U to naravno spadaju i maženje, topli pogledi i puno srdačnog smijeha. Pri tom je od velikog značaja postojanje odgovarajuće mjere. Važno je izbjegavati emocionalnu hladnoću kao i pretjeranu emocionalnost.

Poštovanje djeteta

Poštujte činjenicu da je Vaše dijete, svoj čovjek. Važno je da verujete da će dete samo naći svoj životni put i da ga smatrate sposobnim da će samo naći rješenja i mogućnosti da planira život. Podsticajno druženje, dobri razgovori i razumljiva objašnjenja unapređuju međusobni odnos roditelj-dijete. Pozicioniranje i poštovanje mišljenja djeteta vodi ka tome da dijete uči da preuzme odgovornost.

Uvedite pravila

Pravila se moraju obrazložiti i poštovati. Dobro prepoznatljive strukture pomažu orijentaciji i prepoznavanju granica. Dogovori moraju obostrano da se poštuju. Ukoliko se pravila i obećanja ne ispoštuju, onda moraju da postoje očekivane konsekvence. Pravila, navike i rituali stvaraju kontinuitet i sigurnost kod djeteta.

Praštanje

Praštanje i zahvalnost su pravi melem za dušu. Ukoliko se dogodi neki problematičan slučaj, o tome bi trebalo detaljno razgovarati, jer je i pravljenje grešaka dio života.

Izvor: ComPress

Još

Žene i stres

Radim dva posla puno radno vrijeme – šef sam centra za podršku … [Opširnije...]

Dobrota u davanju stvara ljubav.

Njemački pjesnik Rilke boravio je neko vrijeme u Parizu. Idući na … [Opširnije...]

DURMITOR( UNESCO World Heritage )

Šta čovjek da kaže za nekadašnje odmaralište bogova. A bogovi, oni na … [Opširnije...]

Saznajte koje su najveće greške u vrtlarstvu i kako na ekološki način da proizvedete svoju hranu i cvijeće

Izbjegnite najveće greške prilikom uređenja svoje zelene oaze. Vrtovi … [Opširnije...]

Bezumno je…

Mrzjeti sve ruže jer si se ogrebao na jedan trn... … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail