Naučite kako pobijediti meteropatiju

Najbolji način borbe s meteropatijom nije zavlačanje u krevet već aktivni i što češći boravak na vazduhu.Aktivni boravak na vazduhu od najmanje pola sata dnevno, bez obzira na vrijeme, neka postane vašom navikom.

Iako je to većini ljudi odavno poznato, najnovija nau;na istraživanja potvrđuju da vrijeme snažno djeluje na naš organizam. Spoljni atmosferski uslovi povećavaju osjetljivost organizma i podstiču ga na razne psihofiziološke reakcije.

Meteropatske tegobe najizraženije su kod naglih promjena temperature, koje su iz godine u godinu sve izraženije. Meteropati tegobe počinju osjećati dan, pa čak i dva prije promjene vremena u obliku glavobolje, bolova u kostima i zglobovima, vrtoglavice, malaksalosti, depresije, povišenog krvnog pritiska, razdražljivosti, ubrzanog rada srca ili promjene raspoloženja.

Meteoropatske tegobe najizraženije su kod naglih promjena temperature, koje su iz godine u godinu sve izraženijeMeteoropatske tegobe najizraženije su kod naglih promjena temperature, koje su iz godine u godinu sve izraženijeIstraživanja pokazuju da je sve više onih koji su manje ili više osjetljivi na djelovanje klimatskih uslova koji ih okružuju. Iako su među najugroženijima osobe srednjih godina, posebno žene, meteoropatija pogađa sve kategorije ljudi, od male djece do starijih osoba.Statistički podaci pokazuju da se gotovo 50% populacije u srednjoj Evropi žali da pati zbog uticaja vremena, a stručnjaci predviđaju da bi osjetljivost na vrijeme mogla postati bolest modernoga društva.

Vremenske prilike ne možemo promijeniti, no možemo promijeniti svoj način života i ponašanja kako bismo sebi olakšali tegobe i poboljšali svakodnevno funkcionisanje. Kako bismo svoj organizam učinili prilagodljivijim vremenu u okolini u kojoj živimo, moramo što manje boraviti u zatvorenim prostorima jer je dokazano da među osobama koje se mnogo kreću i rade na otvorenomu gotovo da i nema meteoropata.

Naučnici smatraju da se uslijed života koji se gotovo u potpunosti odvija u zatvorenim prostorima, često i s vještačkom klimom, bitno smanjila sposobnost prirodnog prilagođivanja našega organizma različitim spoljnim vremenskim uslovima. Dakle, kako više ne živimo u suglasju s prirodom i gotovo i nismo na otvorenom, naš organizam ima ozbiljnih poteškoća u prilagođivanju.

Najbolji način borbe s meteoropatijom je usklađivanje s prirodnim promjenama, pa zato umjesto da se kod naglog zatopljenja ili zahladnjenja uvučete pod pokrivač izađite napolje i nastojte biti što aktivniji. Prikladno obučeni, što više šećite, brzo hodajte, trčite ili vozite bicikl, bez obzira na atmosferske prilike. Svoje tijelo i psihu očvrsnite i učinite otpornima na negativne uticaje vremena fizičkom aktivnošću po ledu, kiši, snijegu i magli.

Pretjerana razdražljivost jedan je od mogućih simptoma meteoropatijaPretjerana razdražljivost jedan je od mogućih simptoma meteoropata.Aktivni boravak na vazduhu od najmanje pola sata dnevno, bez obzira na vrijeme, neka postane vašom navikom. Kako stresan način života itekako povećava osjetljivost za vremenske promjene, što više se odmarajte, relaksirajte i dovoljno spavajte. Koliko god to možete, a posebno u razdoblju vremenskih promjena, usporite i smanjite tempo kojim inače živite.

Između ostalog, i zbog osjetljivosti na vrijeme uvažavajte i praktikujte zdrav način života i veliku pažnju posvetite zdravoj hrani, fizičkoj aktivnosti,disanju i ostalim metodama relaksiranja. Negativne posljedice vremena, kažu stručnjaci, mogu se ublažiti i to laganijom prehranom bogatom voćem i povrćem i konzumiranjem obične vode.

Doktori savjetuju da se izbjegava pretjerana upotreba lijekova kod osoba koje boluju od meteropatije i da se lijekovi ne uzimaju bez stručnog nadzora. Ako bolujete od bolesti koje se bitno mogu pogoršati zbog uticaja vremena, obavezno pratite bioprognozu i ponašajte se u skladu s upustvima.

 

Izvor:zdravzivot

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: