Prsten

Jedna priča govori o mladiću koji se obratio mudracu za pomoć rekavši mu:
‚‚Dolazim, učitelju, jer se osećam tako bezvrjednim da nemam volje ni za šta. Kažu mi da sam ni za šta, da ništa ne radim dobro, da sam nespretan i prilično glupav. Kako se mogu popraviti? Šta mogu učiniti da me više cijene?”Učitelj mu je, i ne pogledavši ga, rekao: ‚‚Baš mi je žao momče. Ne mogu ti pomoći budući da prvo moram riješiti svoj problem. Možda posle…” Malo je zastao i dodao: ‚‚Kad bi ti meni pomogao, brže bih to riješio i možda bih ti onda mogao pomoći.”

‚‚V… vrlo rado, učitelju”, oklijevao je mladić osjećajući da je opet obezvrijeđen i da su njegove potrebe zapostavljene.

‚‚Dobro”, nastavio je učitelj. Skinuo je prsten koji je nosio na malom prstu lijeve ruke i pružajući ga mladiću, dodao: ‚‚Uzmi konja koji je napolju i odjaši do pijacece. Treba da prodam ovaj prsten jer moram vratiti dug. Moraš za njega dobiti najbolju moguću cijenu i ne prihvataj manje od jednog zlatnika. Idi i što prije se vrati s tim novčićem.”

Mladić je uzeo prsten i otišao. Čim je došao na pijacucu, počeo je nuditi prsten trgovcima, koji su ga posmatrali sa zanimanjem dok im mladić nije rekao koliko traži za njega. Kad je mladić spomenuo zlatnik, neki su se smijali, drugi su okretali glavu i samo je jedan starac bio dovoljno ljubazan da mu objasni da je zlatnik previše vrijedan da bi ga dobio u zamjenu za prsten. Neko je htio pomoći te mu ponudio srebrenjak i bakrenu posudicu, ali mladić je dobio naređenje da ne prihvata ništa manje od zlatnika pa je odbio ponudu.

Nakon što je ponudio prsten svima koje je sreo na tržnici, a bilo ih je više od stotinu, skrhan zbog neuspjeha popeo se na konja i vratio se. Kako je samo mladić želeo zlatnik, da ga može dati učitelju i riješiti ga brige kako bi napokon dobio njegov savjet i pomoć! Ušao je u sobu.

‚‚Učitelju”, rekao je, ‚‚žao mi je. Ne mogu dobiti to što tražiš. Možda sam mogao dobiti dva ili tri srebrenjaka, ali sumnjam da ću ikoga moći zavarati u vezi s pravom vrijednošću prstena.”

‚‚To što si rekao veoma je važno, mladi prijatelju”, odgovorio je učitelj. ‚‚Najpre moramo saznati pravu vrijednost prstena. Ponovo uzjaši konja i idi zlataru. Ko to može znati bolje od njega? Reci mu da želiš prodati prsten i pitaj ga koliko ti može dati za njega. Ali ma koliko ti nudio, nemoj mu ga prodati. Vrati se ovamo s prstenom.”

Mladić je opet uzjahao konja. Zlatar je pregledao prsten uz svijetlo uljane lampe, pogledao ga kroz lupu, izvagao i rekao mladiću: ‚‚Reci učitelju, momče, da mu, ako ga želi odmah prodati, za prsten ne mogu dati više od pedeset osam zlatnika.”

‚‚Pedeset osam zlatnika?”, uzviknuo je mladić.

‚‚Da”, odgovorio je zlatar. ‚‚Znam da bismo s vremenom za njega mogli dobiti šezdesetak zlatnika, ali ako ga hitno prodaje…”

Mladić je uzbuđen odjurio učiteljevoj kući i rekao mu šta se dogodilo.

‚‚Sjedi”, rekao mu je učitelj nakon što ga je saslušao. ‚‚Ti si poput ovog prstena: pravi biser, vrijedan i jedinstven. I kao takvog te može procijeniti samo pravi stručnjak. Zašto ideš kroz život želeći da neko nebitan otkrije tvoju pravu vrijednost?” I rekavši to, ponovo stavi prsten na mali prst lijeve ruke.

Horhe Bukaj

Advertisements

Još

Zaštita biljaka bez hemije

Biovrtlarstvo za mnoge je izlaz iz vrtloga sumnji izazvanih upotrebom … [Opširnije...]

Podijeljena ljubav

Jesi li ikada hranio golubove? Kakav je osjećaj kada sjedneš na klupu, … [Opširnije...]

Samo jedno kijanje i svi zaraženi

Sezona je gripa, a naucnici upozoravaju i da samo jedno kijanje može … [Opširnije...]

VIDEO:Važnost voća u ishrani

Koliko je bitno da u svojoj svakodnevnoj ishrani koristimo voće kao … [Opširnije...]

Reciklirajte i spašavajte svijet!

Recikliranjem samo jedne aluminijumske konzerve sačuvamo  energije … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail