Šta sve može (jedno obično) domaće sirće

Čak i kada vas upitaju: Kako su vam kućne biljke toliko bujne?, vaš skromni odgovor neka bude: Imam jabukovo sirće! Jer, povećanu kisjelost zemlje ublažićemo upravo dodavanjem pola šolje sirćeta na približno četiri litra vode, prilikom zalivanja…

 

Zatim… Pretjerano miješanje raznih mirisa u kuhinji neutralisaćete pomoću jedne kašike vinskog sirćeta skuvanog u čaši vode, a mala posuda sa sirćetom ublažiće i neprijatan miris zadimljene sobe. Vrlo jednostavno prirodno rješenje, ali ga se treba sjetiti prije nego što požurimo po razne aromatične raspršivače koji sadrže hemikalije.

Naše domaće sirće je dovoljno snažno i da očisti mikrotalasnu pećnicu (koju, nadamo se, umjereno koristite) i to tako što pola šolje ide na jednu šolju vode u manju nepokrivenu posudu koja se zatim ostavi u mikrotalasnoj na visokoj temperaturi otprilike 3-4 minuta. Petnaestak minuta to treba da odstoji, a zatim se prihvatate čišćenja unutrašnjosti pećnice.

Rerna, sa svojim masnim naslagama je još veći izazov, ali je sirće i ovde djelotvorno. Poprskajte sirćetom preko takvih područja i ostavite natopljeno nekoliko sati. Nakon toga isperite toplom vodom. Možete čak probati miješanje sirćeta sa praškom za pecivo, da biste dobili gušću smjesu, pa namazati izgorjele površine i konačno isprati toplom vodom.

Na kraju, za uklanjanje tvrdokornih mrlja sa tepiha, pomoći će kašika sode bikarbone, dvije kašike domaćeg sirćeta i jedna čaša vode, u mješavini kojom ćete najpre istrljati fleku, a onda ostaviti da odstoji pet minuta na njoj, pa preostalu vlažnost ukloniti krpom. Finiš možete izvesti upotrebom 30 ml boraksa (natrijumborata) i 60 ml sode bikarbone, koje ćete nanijeti na fleku i ostaviti da stoji jedan sat, pa usisati.

Naravno, ne treba valjda da uvijek ponavamo: svaki, pa i najmanji vaš ekološki korak, jako je bitan za sudbinu cijele Planete.

 

 

Izvor:zdravzivot

Još

Arnika(Arnicae flos)

Zbog svog mnogostrukog, pozitivnog uticaja na ljudsko zdravlje, ona je … [Opširnije...]

Budvanski maslinari zasadili 1.650 stabala maslina

Udruženje budvanskih maslinara Maslinada tokom prošle godine je … [Opširnije...]

Neobični eksperimenti: Kuda ide nauka 21. vijeka?

Od bizarne antimaterije pa do eksperimenata u kojima se svijetlo veže … [Opširnije...]

Mitovi o “zelenom dizajnu” zgrada

„Zeleni dizajn“ zgrada postaje sve popularniji, ali i dalje postoje … [Opširnije...]

Reciklirajte i spašavajte svijet!

Recikliranjem samo jedne aluminijumske konzerve sačuvamo  energije … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail