Zdrav duh u zdravom tijelu

U zdravom tijelu, zdrav duh… kaže narodna. Međutim koliko brz način života s mnogo rafinisane hrane, šećera, masnoća, soli… može održati tijelo zdravim? Budite se umorni, bez energije, imate problema s varenjem, anemični ste, imate podočnjake i blijedi ste… sve su to znakovi stresa ali i neuravnotežene ishrane.

Tokom vremena tijelo se sve teže bori s nagomilanim otrovima i zato mu je potreban dobar godišnji odmor – potreban mu je svježi sok od voća i(li) povrća. Počastite se! Male promjene u ishrani mogu učiniti čudo, a tijelo će vam biti zahvalno. Osim što su sokovi od voća i povrća lako varljivi, hrane ćelije vitaminima, mineralima ali i prijeko potrebnim kiseonikom. Osim toga krajnji cilj jest osjećati se lakšim i poletnijim…

Sok od svježe jabuke pravi je osvježavajući tuš za organizam. Sadrži velike količine pektina koji u organizmu kupi vodu i otrove, pa zato neki doktori savjetuju cjelodnevnu dijetu samo s jabukovim sokom. U skandinavskoj mitologiji jabuka je bila voće bogova, a dokazano daje bolji san, smanjuje visoki pritisak, pomaže kod vrtoglavice i debljine. Jako je važna za njegu zuba, a dobro je sredstvo i za osvježenje daha.

Ukoliko nemate vremena za malu voćnu kašicu nutricionisti će vam savjetovati sok od limuna. Grci su je zvali persijska jabuka, bogata je antioksidantima, vitaminom C, flavonidom naringeninom koji sprječavaju rano starenje i infekcije. Malo mlake vode sa sokom od pola limuna pomaže uspostavljanju pH ravnoteže u želucu, a riješit će vas i mučnine. Naime, naučnici kažu da naringenin smanjuje nakupljanje masnoća i spušta nivo triglicerida i holesterola i podstiče prirodni tok metaboličkih procesa. Jednostavno rečeno potiče prirodno mršavljenje. Koliko je limunada popularna govori podatak da planetarno poznate glumice Jennifer Aniston, Beyonce i Heidi Klum svoju liniju održavaju limunovim sokom. Sve što trebate je popiti čašu limunovog soka pola sata prije jela.

Ukoliko želite više, onda uzmite povrće.

Sok od šargarepe najbolji je izvor vitamina A, a bogat je i vitaminima B, C, D, G i K. Otvara apetiti i pomaže kod varenja. Daje čvrste kosti i jako je dobra hrana za oči. U kombinaciji sa cveklom…prava je bomba za vaše krvne sudove. Osim što pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, jača imunitet cijelog organizma. Preporučuje se ženama za vrijeme menstrualnih tegoba i menopauze. Cvekla i šargarepa predstavljaju izvanredno organsko sredstvo za čišćenje jetre, bubrega i žućne kese i podstiču limfne aktivnosti u čitavom tijelu. Ako još uvijek niste osjetili učinke sokova od voća i povrća, sada je pravo vrijeme!

Još

Žene i stres

Radim dva posla puno radno vrijeme – šef sam centra za podršku … [Opširnije...]

Dobrota u davanju stvara ljubav.

Njemački pjesnik Rilke boravio je neko vrijeme u Parizu. Idući na … [Opširnije...]

DURMITOR( UNESCO World Heritage )

Šta čovjek da kaže za nekadašnje odmaralište bogova. A bogovi, oni na … [Opširnije...]

Saznajte koje su najveće greške u vrtlarstvu i kako na ekološki način da proizvedete svoju hranu i cvijeće

Izbjegnite najveće greške prilikom uređenja svoje zelene oaze. Vrtovi … [Opširnije...]

Bezumno je…

Mrzjeti sve ruže jer si se ogrebao na jedan trn... … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail