Naučnici iz amazonske biljke dobili lijek za rak?

Brazilski naučnici su materiju dobivenu iz jedne amazonske biljke uspješno ispitali na ćelijama raka, što je dostignuće koje bi se moglo iskoristiti u proizvodnji djelotvornijih i manje otrovnih lijekova protiv te bolesti, rekao je jedan naučnik.

Otkrili smo ‘jedinstvenu vrstu mikroorganizama koji žive u jednoj biljci, izdvojili smo ih i dobili materiju koju smo ispitali na ćelijama raka i zaključili da je djelovala na neke vrste tumora’, rekao je u utorak za agenciju France Presse Rudi Procopio, koordinator u Centru za biotehnologiju u Amazoni (CBA).

Nakon prve faze ispitivanja materija će se ispitati na životinjama, a tek onda na ljudima, u okviru tog eksperimenta kojemu se pristupilo prije četiri godine, a mogao bi se iskoristiti u proizvodnji lijekova manje agresivnih za organizam.

Procipio nije htio otkriti ime biljke ni na kojim se tumorima radilo ispitivanje, prije nego ono bude gotovo. CBA koju financira brazilska vlada sarađuje na ovom projektu sa američkim eksperimentalnim onkološkim laboratorijem. Načini liječenja raka koji se danas primjenuju (hemoterapija i zračenje) otrovni su i uzrokuju brojne neželjene nuspojave.

Izvor:dnevnik.hr

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: