Naspavajte se i vi i dijete

Ko premalo spava, dekoncentrisan je, umoran i ne može da bude efikasan, a to su samo bezazlene posledice nedostatka sna. Trajno „dijetalno spavanje“ može da dovede do depresija, anksioznosti, raznih zdravstvenih problema…Svake noći bi trebalo da se spava sedam do osam sati.

Najčešći razlog zašto ne možemo da zaspimo su neprekidna razmišljanja. Ko stalno iznova analizira probleme neće se odmoriti. Tu mogu da pomognu rituali pred spavanje – pijte biljni čaj i svjesno se „isključite“. Sa alkoholom treba biti oprezan pred spavanje, zaspaćete brže ali ćete teže prospavati noć. Osim toga, uveče bi trebalo da se jede lagana hrana i da se ide u krevet tek kad ste stvarno umorni. Hemijska sredstva za spavanje mogu nakon nekog vremena da remete zdrav ritam spavanja.
Kada su djeca u pitanju savjete daje bečki ljekar opšte prakse Martin Kraft. Kod njih noćni odmor treba redovno da počne najbolje između 19 sati i 21 sat. Premalo sna neće uticati samo na razvoj djeteta, nego će i roditelji stradati. Prilikom uspavljivanja djeca pokušavaju sve trikove. Uključi svijetlo, isključi svijetlo, još soka, još nešto važno da se ispriča…

Detetu za ljubav roditelji ne bi trebalo da nasjednu na ove trikove. Naime, prilikom spavanja djeca ne samo da se snabdevaju energijom, njihovo tijelo proizvodi i hormone rasta. Mama i tata ne mogu stalno da budu prisutni. Bolje je ako dijete uspavljivanje asocira sa omiljenim ćebetom ili plišanom životinjom. Ako se duhete probudi najbolje ćete ga smiriti češkanjem i šaputanjem. Od uključivanja svuhetla, podizanja i šetanja će se pogotovo razbuditi.

 

 

Izvor:Blic

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: