Šafran – novi lijek za rak?

Potraga za efikasnijim liječenjem raka uskoro bi mogla dovesti do upotrebe ljekovite moći jesenjeg šafrana, čiji se ekstrakt već koristi za liječenje  gihta, javlja BBC.

Istraživači su spremni za početak kliničkih ispitivanja novog liječenja s »pametnim bombama«, ciljanog tretmana tumora s lijekom dobivenim iz cvijeta jesenskog šafrana (Colchicum autumnale).

U elsperimentima sa miševima utvrđeno je da lijek, nazvan kolhicin, može usporiti rast, pa čak i potpuno ubiti različite vrsta raka, u eksperimentima s miševima. Istraživanje primjene kolhicina u liječenju raka predstavljeno je na Festivalu britanske nauke u Bradfordu. Tim koji sprovodi istraživanje, na čelu s profesorom Laurenceon Pattersonom iz Instituta za liječenje raka (ICT) na Sveučilištu u Bradfordu, objavio je rad u časopisu Cancer Research.

Za kolhicin je od ranije poznato da ima ljekovita svojstva, uključujući i antikancerogeno djelovanje, no on je toksičan za druga tkiva u tijelu, kao i za rak, pa je do sada njegova upotreba bila ograničena.

Istraživači u ICT sada su promijenili molekul kolhicina tako da je neaktivna u tijelu sve dok ne stigne do tumora. Jednom kada je tamo, hemikalija postaje aktivna i razbija krvne sudove tumora, čime ga izgladnjuje. Taj učinak omogućuju enzimi koje proizvode svi tumori, a čija je uobičajena funkcija uništiti normalne ćelije u blizini i tako stvarati uslovee za širenje tumora. Modificikovani molekul kolhicina ima dodani protein koji je čini bezopasnom. No, enzim tumora posebno cilja taj protein i uklanja ga. Kolhicin se tada aktivira i proces razbijanja krvnih sudova i izgladnjivanja tumora počinje.

Jedna od stvari koje taj lijek može učiniti tako efikasnom jeste njegova »aktivnost jedino u tumoru i nečinjenje štete na normalnom tkivu«, rekao je prof. Patterson. Budući da enzim potreban za aktiviranje toksičnog kolhicina proizvode samo čvrsti tumori, moći će se efikasno liječiti rak gotovo bez nuspojava na ostatak tijela. Štaviše, budući da će se lijek aktivirati tamo gdje se enzim proizvodi, mehanizam isporuke treba omogućiti tretman osobito problematičnih slučajeva metastaza, gdje se rak širi od svog početnog mjesta.

Predklinička ispitivanja na miševima pokazala su iznenađujuće uspješne rezultate. Samo jedna doza kolhicina proizvela je taj izvanredan učinak. Ako prođe klinička ispitivanja, naučnici vjeruju da će se koristiti zajedno uz postojeće lijekove za rak, kao dio složenog procesa liječenja bolesti. Naučnici se nadaju da će lijek ući u početnu fazu kliničkih ispitivanja u bolnici St. James u Leedsu u idućih 18 mjeseci.

Profesor Patterson je rekao da je »vrlo optimističan u pogledu mogućnosti liječenja, ali je i dalje oprezan, jer je sve što je učinjeno do sada bilo u laboratoriju«. Paul Workman, vodja odjela za liječenje ICT-a, kazao je da ako laboratorijska istraživanja budu klinički potvrđena, lijek temeljen na tom novom pristupu može biti vrlo koristan kao dio kombinacije liječenja za razne vrste raka.

Izcoe:Novi list

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: