Šljiva – vrijedan izvor zdravlja

Malo je voća koje poznajemo u toliko širokom rasponu boja i izrazito sočnim, slatkim ukusima. Sezona šljiva proteže se od maja do oktobra.

Obilje voćnih kisjelina i čak pet vrsta različitih šećera koje ovo voće sadrži zaslužni su za njegov tako prijatan ukus. Pored ovoga, šljiva sadrži i voćni alkohol sorbitol koji se koristi kao zamjena za šećer u dijetetskim proizvodima.
Svježa šljiva, a posebno suva, ima izuzetnu vrijednost jer je laksativna, diuretična, hranjiva, bogata mineralima i vlaknima, izuzetne energetske vrijednosti i štiti jetru. Šljiva je izvor šećera, vitamina A,B i C, mineralnih soli (gvoždja, kalijuma, fosfora, magnezijuma, kalcijuma, mangana, sluzi i vlakana). Preventivno se koristi kod anemije, fizičke i intelektualne premorenosti, depresije, zatvora, poremećaja funkcija jetre, hroničnog reumatizma i arterioskleroze.

Idealna za ishranu je svježa, ali od nje mogu da se prave kompoti, džemovi, pekmezi, želei i tradicionalne poslastice. Šećer skoro da ne treba ni dodavati jer je šljiva veoma bogata voćnim šećerom. Ipak, treba imati na umu da prevelik unos voća i vode može da izazove stomačne probleme i dijareju.

Uticaj na zdravlje

Svježa i sušena verzija šljive poznata je pod imenom Prunus domestica, a ovaj plod u žarištu je naučnih istraživanja zbog svog jedinstvenog sadržaja fitonutrijenata, posebno neohlorogenične i hlorogenične kiseline. Ove materije, porijeklom iz šljiva, klasifikuju se kao fenoli, a njihova antioksidativna svojstva dobro su dokumentovana.

Fenoli su molekuli koje nalazimo i u drugim biljnim vrstama, posebno je intaresantan njihov udio u vinu. Povoljno delovanje ovih materija sastoji se u neutralizaciji izrazito destruktivnih kiseonikovih radikala, ili popularno “slobodnih radikala”, a dokazano im je i preventivno djelovanje na očuvanje strukture tjelesnih lipida. Na taj način, ova namirnica pomaže u očuvanju moždanih membrana i neurona.

Naučne studije ukazale su na dobru apsorpciju gvožđa kod redovne konzumacije svježih i suvih šljiva. Ova sposobnost pripisuje se bogatstvu vitamina C koji se nalazi u ovom plodu. Vitamin C vrijedan je nutrijent koji je potreban u tijelu pri izgradnji tkiva, a njegova uloga u očuvanju snažnog imunog sistema je nezamenjiva. Zbog svog antioksidativnog učinka, vitamin C štiti holesterol i onemogućuje njegovo taloženje na ćelijama krvnih sudova. Dodatne količine vitamina C nisu naodmet osobama s aterosklerozom ili bolestima srca uzrokovanima dijabetesom.

Priroda nam tako “zapakovala” potrebnu količinu vitamina C u namirnicu koja će nas uvesti u jesen i zimu, odnosno sezonu prehlade i gripe.

Uz zavidnu količinu vitamina C, šljive su dobar izvor vitamina B1, B2, B6, beta karotena, vitamina E, kalijuma i prehrambenih vlakana.

Advertisements

Još

Dva hodočasnika

Dva kaludjera vraćajući se hodocasca stigli su do gaza neke rijeke. … [Opširnije...]

Šetnja protiv raka

Istraživači su utvrdili da svakodnevna brza šetnja pola sata može da … [Opširnije...]

Hrana za dobru cirkulaciju

Postoje tri glavna uzroka koji pogoršavaju kruženje odnosno … [Opširnije...]

Kućni pripravci za lijepu kožu

Poznata je činjenica da je zeleni čaj prirodni antioksidans. … [Opširnije...]

Sušene jabuke za zdravo srce i dobru krvnu sliku

Sušene jabuke imaju neočekivano pozitivan učinak na zdravlje, pokazuje … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail