Bolnica u kojoj liječe stablima

Za ljude koji  se oporavljaju  od neke strašne nesreće, Holandijaa je napravila mjesto za ozdravljenje, ne samo zbog visokih standarda liječenja nego i zbog impresivne bolnice smještene u šumi pokraj Arnheima.

Jedan od ovogodišnjih projekata nominovanih za prestižnu nagradu Mies van der Rohe izuzetno je suptilna realizacija bolnice i centra „Groot Klimmendaal“ za oporavak Holandske kancelarije Koen van Velsen. Naime, pozicioniranje zgrade u šumu nije slučajnost – riječ je o istraženom fenomenu prema kojem se bolesnici mnogo lakše oporavljaju posmatrajući zelenilo šume. Dakle, stabla umjesto morfija. Kuća u prostoru djeluje nadasve neupadljivo, poput ekstenzije šume, iako je riječ o čak 14 hiljada kvadratnih metara prostora koji se proteže na tri sprata.

Neupadljivosti pogoduje smeđe-zlatna aluminijska fasada koja reflektuje boju drveća, dok ostakljenost cijele zgrade daje iluziju prozirne opne u kojoj se stapaju interijer i eksterijer. Čitava zgrada je građena na obronku, tako da zadnji dio doslovce lebdi u prostoru, pružajući se u krošnje.

Cijela filozofija gradnje centra „Groot Klimmendaal“ zasnovana je na samopouzdanju i samokontroli pacijenta. Sama zgrada je rezultat intenzivne kolaboracije između arhitekata i korisnika, te njihovih prohtjeva. Naprimjer, sve stepenice unutar centra su otvorene za korisnike, što je karakteristično za novi, holistički pristup projektovanju kuće. Takav način projektovanja sepenica potiče mnoštvo alternativnih puteva i otkrivanja novih prostornih odnosa, istovremeno potičući korisnike na novi fizički izazov. Kombinacija malih i velikih staklenih otvora takođe naglašava prostorne odnose, ali i omogućuje prirodnu svjetlost u svim dijelovima 30 metara široke kuće. Dinamika i toplina interijera postignute su obojenim zidovima u primarnim, ali prigušenim tonovima.
Rehabilitacija,  ali i mjesto na kojem bi Hans Kastorp iz Mannova romana ostao barem još sedam godina.

Više o holandskoj kancelariji pogledajte ovdje.

Izvor:pogledaj.to

Još

Hljeb i Maslac

Pekar u selu je kupovao maslac od obližnjeg seljaka. Jednog je dana … [Opširnije...]

VIDEO:Lekcija jednog vatrogasca volontera

Nisu važna samo herojska djela. Nemamo svakog dana priliku da spasimo … [Opširnije...]

Bambi iz Podbišća

Bila je prva polovina juna. Prišli smo Tari i vidjeli nemoćno srnče … [Opširnije...]

Najveći evropski ski centri

Top lista deset najvećih skijaških područja u Evropi pokazuje da su … [Opširnije...]

VIDEO:Dmitri Hvorostovsky: Largo al Factotum: Barber of Seville: Rossini : Liverpool 1992

Taktovi antologijske arije »Largo al factotum della città« iz … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail