Sušeno voće jednako dobro kao svježe!

Međunarodni  stručnjaci su potvrdili kako je sušeno voće jednako onom svježem po pitanju prehrambenih vrijednosti. Prema njima nema nikakve razlike između sušenih bresvi, jabuka, urmi, smokvi, grožđica, grožđa ili šljiva i njihovih svježih verzija.

“Sušeno voće je sjajan izvor ukupnih i topivih vlakna. Baš kao i svježe voće, ono ima niski glikemijski indeks i može imati važnu ulogu u sprječavanju različitih metaboličkih bolesti”, objasnio je dr. Daniel Gallaher sa Univerziteta u Minnesoti. Udruženi su američki istraživači prezentirali svoje preporuke za vrijeme 30. Svjetskog kongresa o orašastim plodovima i sušenom voću.

Osim što je bogati izvor vlakna, sušeno voće je visoko na ljestvici izvora kalijuma u hrani, a takođe sadrži široku lepezu bioaktivnih fenola, vitamina i minerala svojstvenih svakom plodu.

“Biljni polifenoli štite od bolesti srca. Učinci na zdravlje su složeni i funkcionisu na nekoliko načina. Neko voće, uključujući i ono sušeno, sadrži visok nivo mnogih polifenola i tek sada počinjemo shvaćati njihov zaštitnički učinak na zdravlje”, objasnio je dr. Gary Williamson sa Univerziteta u Leedsu.

“Naše istraživanje sušenog voća pokazalo je da ono može inhibirati neke oblike raka in vitro. Dok su nam mehanizmi djelovanja nepoznati, čini se kako ekstrakti zaustavljaju rast ćelija, dovode do smrti ćelija i ublažavaju upalu”, objasnila je dr. Andriala Kaliora sa Univerziteta Harokopio na skupu.

Povećana konzumacija voća i povrća povezana je s manjom stopom debljine, ali i mnogih hroničnih bolesti. Uprkos mnogim javnozdravstvenim kampanjama, još je prisutan veliki razdor između preporučene količine voća i povrća i one stvarne koja se svakodnevno pojede.

Izvor:Ordinacija

Advertisements

Još

Ranije ustajanje recept je za sreću, vitkost i bolje zdravlje

Oni koji ustaju prije sedam sati radnim danom i vikendom pokazuju … [Opširnije...]

Viršle ne davati djeci?

Nutricionisti smatraju da prerađevine ne bi valjalo davati djeci … [Opširnije...]

Vrganj – kralj pečurki

Vrganj je pečurka koja svakome prva padne na pamet kada se spominju … [Opširnije...]

Hrabra djevojčica

Njeno ime je Nikki. Stanuje u mojoj ulici. Ta mlada dama godinama mi … [Opširnije...]

Mediteranski recept -Pečeni paradajz sa bijelim lukom

Sastojci: 4 češnja sjeckanog bijelog luka soli i bibera po ukusu, 1 … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail