Riješite se podbratka

Mnogo se ljudi, posebne žena, svakog dana pita kako se riješiti mrskog podbratka, a da pritom, naravno, ne potroše hrpe novca na plastičnu operaciju. Uz dosta truda i predanosti i ovaj je problem moguće dovesti pod kontrolu – i sve to možete sami kod kuće. Prave vježbe rezultiraće smanjenjem i zatezanjem podbratka, pa zašto biste onda trošili novac i podvrgavali se zastrašujućim hirurškim zahvatima?

Glavni mišići na koje se morate koncentrisdati kako biste riješili ovaj problem su musculus mentalis, odnosno bradni mišić i platizma, mišić koji prekriva vrat i donje partije lica (u mladih ljudi ovaj mišić je čvrst i daje vratu jasan i otvoren izgled. Starenjem, mišić gubi tonus i zona ispod brade postaje opuštena.)

Ove vježbe su specijalno osmišljene kako bi tonirale upravo ove mišiće. Pokušajte ove vježbe raditi svakog dana (a to uistinu možete jer vam je potrebno samo 5 minuta da ih sve napravite) i uskoro ćete vidjeti rezultate, i ne samo na podbratku, već će vam pomoći učvrstiti i ostatak vrata i čeljust lica.

Poljubite plafon
Uspravno stojeći, pogledajte što je više moguće gore prema plafonu i sada u tom položaju šaljite poljupce  (kao da pokušavate poljubiti plafon) – i istežite mišiće. Svaki poljubac zadržite 5 sekundi i ponovite to pet puta. Sve ostale mišiće lica koji ne učestvuju u vježbi – pokušajte što je više moguće opustiti.

Rotiranje glave
Ovu vježbu možete raditi sjedeći ili stojeći. Ispravite kičmuu i počevši s bradom lagano rotirajte glavu od jednog ramena prema drugome. Nemojte žuriti dok obavljate ovu vježbu, već radite spore i kontrolirane pokrete sa zategnutim mišićima brade. Napravite tri do pet punih krugova glavom.

Istezanje vrata
Sjednite na pod i lijevi dlan spustite na tlo, otprilike 15 – 20 cm od vašeg kuka, ali se nemojte previše oslanjati na dlan ruke. Podignite desnu ruku s unutrašnjom stranom dlana okrenutom prema licu i stavite ga preko glave i lijevog uha. Zatim pomoću ruke glavu  nagnite, koliko ide, prema desnom ramenu.

Držeći glavu nagnutu u desno, podignite lijevi dlan i dodstaknite lijevu nadlakticu (rame) i lagano je gurnite unazad. Zadržite ovu pozu dok ne nabrojite do 5  (kasnije 10). Isto ponovite i s drugom rukom. Ovo će učvrstiti i bočne mišiće podbratka koji su itekako važni za cjelokupnu zategnutost.

Plazite jezik – Isplazite jezik najviše što možete deset puta.
“Walk like an Egyptian” – sigurno znate ovaj ples – naprosto glavu (vrat) pružite naprijed naizmjence na lijevu, pa na desnu stranu. Mišići vrata i podbratka, naravno, moraju biti zategnuti.

Dodatni savjeti kako se riješiti podbratka
Sve ove vježbe usmjerene su zatezanje opuštenih vratnih mišića koje uzrokuju starenje, prekomjerna težina, gravitacija i nezdrav način života. Ono što će vam takođe pomoći je fizička aktivnost. Trčanje, vježbe s tegovima i tradicionalne vjezbe su najbolja opcija.

Pomoći će i pažljivo žvakanje hrane –  što više žvačete, to više učvršćujete mišiće. Svaki zalogaj prožvačite barem 20 puta. Ovo će vam pomoći i da ranije shvatite kada ste siti i ne pretjerate s količinom pojedene hrane – dakle, dvostruka korist.

Mišići čeljusti povezani s bradom i vratnim mišićima – opuštanje napetosti u tom području pomoći će s problemom podbratka. Ovo možete učiniti oblikovanjem usta u slovo “O”, istovremeno govoreći: “aaaaaaaaaa” – kako biste opustili donju vilicu dok vam vrh jezika dodiruje zadnji dio donjih zubi.

Usvajanjem pozitivnih promjena načina života, svakodnevnim obavljanjem ovih vježbi i redovnim bavljenjem fizičkim aktivnostima  – definitivno ćete riješiti problem svog mrskog podbratka.

Izvor:zena

)

Još

Pesticidi smanjuju inteligenciju djece

Dobro isperite kupljeno voće i povrće jer pesticidi mogu ozbiljno … [Opširnije...]

VIDEO: Preslatki pingvinčić Cookie razgalit će vaše srce

Cookie je maskota ZOO-a u američkom Cincinnatiju, a iako je visok … [Opširnije...]

Sve blagodeti peršuna

Peršun je neizostavni dodatak u kuhinji, koga ima na pijacama u svako … [Opširnije...]

Da glava ne boli

„Boli me glava“ - izraz je koji je danas čest koliko i „dobar dan“. … [Opširnije...]

Koje je ulje najzdravije

Ulja nisu samo bogat izvor energije, već obezbjeđuju osnovne masne … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail