Školarcima potrebno 10 sati sna!

Djeca koja premalo spavaju teže pamte, imaju problema s donošenjem odluka i imunitetom, tvrdi studija
Za vrijeme školskih praznika, mnoga su djeca poremetila normalnu rutinu spavanja koju su imala tokom školske godine, ostajući predugo budna, a početkom škole, sudeći prema stručnjacima s University of Alabama, Birmingham – tu rutinu spavanja treba obavezno vratiti.
Naglašavajući važnost noćnog odmora za djetetov uspjeh u školi i uopšteno za zdravlje djeteta, stručnjaci smatraju da dijete od 3-5 godina treba između 11-13 sati sna, a djeca između 5-12 godina trebaju 10-12 sati.

“Nedostatak sna značajno se odražava na pamćenje, mogućnosti odlučivanja, emotivnu stabilnost pa čak i imunitet školske djece”, smatra Dr. Kristin Avis, pedijatrica i expert za poremećaje sna u novijoj studiji univerziteta. “ Za adolescente je poznat mit da trebaju 7-8 sati sna, ali oni ustvari trebaju minimalno devet sati sna tokom noći”, dodala je doktorica. Istraživanje National Sleep Foundation otkrilo je da se čak 60% djece mlađe od 18 godina žali da je preumorno tokom dana, a čak njih 15% priznaje da zaspu ponekad za vrijeme nastave.
U ovim prvim danima škole, preporučuje se da djeca odlaze ranije u krevet kako bi izbjegla osjećaj pospanosti tokom dana i kako bi se što jednostavnije prilagodila školskom ritmu.

 

Uz to, stručnjaci University of Alabama preporučuju roditeljima da uveče iz dječje sobe uklone sve elektronske naprave – kompijutere, televizor, igrice i sve ono što odvlači pažnju djeteta od zdravog sna (koliko je to naravno moguće a da ne izbije rat u kući). “ U prosjeku, djeca u svojim sobama imaju tri do četiri elektronske naprave, a dokazano je da spavanje s upaljenim televizorom oduzima barem 20 minuta sna tokom noći, što se isprva ne čini mnogo, ali u nedjelji dana oduzima 2 sata i 20 minuta sna.”, izjavila je dr. Avis.
Stručnjaci naglašavaju kako sprovode dodatna istraživanja na temu koliko nedostatak sna može biti povezan sa sigurnošću djece, u saobracaju i uopšteno..

Još

PHOTO:Koji su psi najpametniji?

Znate li koji su psi najinteligentniji? Svi volimo svoje pse i … [Opširnije...]

Razgovor

"Dakle, ti bi zelio da razgovaras sa mnom?" rece Bog. "Ako imas … [Opširnije...]

Svijeće sa parafinom opasne za zdravlje

Kada se upale svijeće pravljene od parafina, dolazi do isparavanja … [Opširnije...]

Gluva žena

Čovjek se zabrinuo shvativši da mu žena više ne čuje onako dobro kao … [Opširnije...]

Važnost vitamina K

Vitamin K topi se u masnoćama, djelimično se topi u alkoholu, dok je u … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail