Pozitivne životne mudrosti

Ono što se većini ljudi tolerise u dvadesetim godinama života, u tridesetim teško prolazi. Iako su u toj dobi još uvijek mladi, neke životne mudrosti ipak treba naučiti.

Usredotočite se na danas
Ako se usredotočite samo na danas, a na sjutra kada ono stigne, poštedjećete sebe mnogo stresa, i poboljšati fokus i produktivnost. Naravno, morate planirati za ono što vas očekuje, ali kompulzivno razmišljanje o budućnosti će  vas početi ometati u vašem svakodnevnom životu. Možete izgraditi naviku da se cijeli dan fokusirate na sadašnji trenutak, a o budućnosti razmišljate ograničeno vrijeme, recimo 15 minuta dnevno ili zavisno o vašim potrebama, ali nikako u svakom trenutku i svugdje.

Suočite se s preprekama

U pravilu većina životnih prepreka je savladiva, ako se oko njih potrudite. Nakon što ste dobro razmislili, napravili istraživanje i dobar plan kako postići nešto, nemojte pasti u zamku izgradnje čudovišta. Samo krenite korak po korak u ostvarivanje cilja.

Potrudite se razumjeti

Razgovarajte s ljudima, napravite istraživanje kroz knjige i internet stranice i vidjet ćete kako anksioznost i strahovi nestaju. Razumijevanje je uvijek korisno, ali pretjerano razmišljanje, kao što smo već spomenuli, nije.

Pronađite dobre strane problema
Problemi nam pomažu bolje razumjeti sebe i razviti se. Neka vas problemi ne obeshrabre potpuno, jer u pravilu uvijek ima više prilika nego problema, a ako se usredotočite na jedan problem, nećete vidjeti druge opcije. Kada se pojavi problem, upitajte se što mogu naučiti iz ove situacije.


Pripazite koje fraze koristite

Nemojte govoriti ili misliti negativno. Uvijek koristite riječi poput nada, vjera, ljubav, dobro…
Iz riječi koje koristite proizlazi velika moć. Ako koristite negativne riječi, osjećat ćete se sve negativnije i negativnije, a ako koristite pozitivne riječi, i vaš odnos prema životu će biti pozitivniji.

Nemojte srljati

Ako imamo neki cilj u vidu, sigurno ćemo se žuriti, ali ako nesmotreno trčite, mogli biste pasti. Da biste stigli tamo gdje želite, često je sporiji pristup bolji i učinkovitiji.

Nemojte učiti samo iz svojih grešaka

Naše greške su zanimljive jer nas mogu naučiti nečemu vrijednom, ali promatrajte i druge ljude. Ne morate sve iskusiti na vlastitoj koži.

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: