Kako pomoći djetetu da se adaptira u vrtiću

Kad krenu suze mališanu koji je prvi put ostao u vrtiću svakom se roditelju malo stegne grlo i pomisli šta će sada učiniti. Prilagodjavanje je proces koji dijete mora proći, a roditelji i vaspitačice mogu pomoći da bude što bezbolnije.

Dužina prilagodjavanja zavisi o svakom djetetu i nemoguće je reći koliki je vremenski period potreban da bi mališan prihvatio ostanak u vrtiću. On takođe zavisi i o dobi djeteta jer mališani u jaslicama više pobolijevaju i izostaju pa ponovno prolaze isti proces adaptacije.

Kada dijete tek kreće u vrtić, idealno bi bilo da roditelj može dolaziti barem nedjelju dana s djetetom na prilagodjavanje i dogovarati sa vaspitačem da taj vremenski period bude sve kraći, a da dijete pomalo ostaje samo u grupi s drugim klincima i svojom tetom. U ovim uslovima dijete u prvoj nedjelji ne ostaje u vrtiću samo cijeli dan, već je roditelj prisutan i zajedno upoznaju kako vrtićki sistem funkcioniše.

Ipak, s obzirom na obaveze rijetko koji roditelj može si priuštiti dvije nedjelje godišnjeg odmora za prilagodjavanje pa je taj proces često ubrzan. Ako ste i vi jedan od takvih roditelja, djetetu možete puno pomoći razgovor o vrtiću.

‘Treba se puno veseliti i pričati o vrtiću prije, za vrijeme i posle boravka. Pored toga jako važno da se roditelj uključi u komunikaciju i igru s drugom djecom i vaspitačicama i da ne bude samo posmatrač koji čeka da prođe vrijeme i krene s djetetom kući.

Ako dijete vidi majku ili oca kako veselo razgovaraju s vaspitačicama, igraju se igračkama i s drugom djecom, shvatiće s vremenom da je ova promjena dobra i da su nove osobe u njihovom životu prijatelji.

Pričajte djetetu kako će mu lijepo biti u novom društvu, koliko će zanimljivih stvari vidjeti i naučiti, a svaki dan događat će se nešto drukčije i lijepo. Objasnite mu kako u vrtiću ima igračaka i knjižica koje nema kod kuće, a prijatelji i teta naučiće ga nove igre koje ćete zatim zajedno isprobati kod kuće.

Takođr je važno da roditelji prilagodjavanje probaju pristupiti sa što manje straha i nepovjerenja prema vrtiću kao ustanovi i vaspitačicama jer će dijete osjetiti njihovu nervozu koja će se projektovati i na njegovo ponašanje.

‘Iz mog iskustva često se roditelji teže nose s prilagodjavanjem nego djeca i tada maleni jednostavno osjećaju njihove strahove’, rekla nam je vaspitačica i dodala da su djeca u principu prilagodljiva bića, pogotovo ako se nalaze u dobro organizovanom prijateljskom okruženju – vole sarađivati, igrati se, učiti, a to im je najvažnije.

Ukoliko postoje bilo kakva pitanja ili problemi, najbolje je prvo komunicirati sa vaspitačicom koja ipak najviše vremena provodi s djetetom i može dati povratnu informaciju o svim promjenama ili eventualnim problemima. Osim vaspitačice, roditeljima bi u svakom vrtiću na raspolaganju trebao biti cijeli stručni tim koji čine psiholog, defektolog, pedagog, direktor i glavna medicinska sestra.

Izvor:Tportal.hr

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: