Arome koje vraćaju u život

Listovi, cvjetovi, klice, sjemenke. Koristimo ih u receptima radi boljeg ukusa jela, ali njihovi brojni aktivni principi odlični su lijekovi za varenje, celulit, glavobolju, …Narodna medicina odlično poznaje male kulinarske “džokere” iz prirode i koristi ih u najrazličitije svrhe.

Ne zadržava se samo u kuhinji, utoliko prije što je količina mirišljavih trava koje jelu daju ukus nedovoljna za postizanje terapeutskog dejstva.

Stanje se mijenja kad se koriste svakodnevno umjesto kaloričnijih začina koje polako treba ukidati. Aromatične biljke su najbolje svježe i uvijek se dodaju na kraju kuvanja jer su tada “aktivnije”. Upoznajmo njihove najvažnije osobine.


Anis. – Još su ga stari Egipćani i Grci cijenili kao lijek i začin. Stimuliše apetit, osvježava dah, ubrzava varenje, spriječava bakterijsku fermentaciju ostataka hrane i olakšava diurezu. Čaj od anisa zaustavlja štucanje. Veoma sličan mirođiji, daje lijep ukus ribi, barenom krompiru, sirevima i omletima.

Bosiljak. – Neophodan u većini jela od tikvica, pečuraka, bundeve, pasulja, ali i u čorbicama i salatama od tjestenine ili riže. Bosiljak skuplja višak tečnosti u organizmu, olakšava varenje, spriječava grčeve, ublažava glavobolju i gastrointestinalne tegobe.

Žalfija (kadulja). – Podstiče lučenje želučanih sokova i varenje, štiti jetru, djeluje kao balzam i stimulans, posebno je korisna za žene u menopauzi. Slaže se sa ribom, čorbama, pečenim mesom, sosovima, prženicama, voćem. Čaj od žalfije pije se na kraju obroka kao digestiv.


Lovor. – Digestiv i antispazmatik (razbija grčeve), eliminiše crijevne gasove, pomaže jetri, razrijeđuje sluz. U kuhinji je izuzetno cijenjen jer daje odličan ukus kuvanoj ribi, ribljoj čorbi, pasuju, i paprikašu.

Neizbiježan je i u sosovima, marinadama, pečenjima, konzervama s uljem i sirćetom. Koristi se suv list: svjež može da nadraži sluzokožu želuca. Od lovora se priprema i čaj: 1 list na šolju tople vode.

Kapri. – Povećavaju apetit. Jačaju mikrocirkulaciju. Čuvaju se usoljene ili u sirćetu. Dobro se kombinuju sa mesom, kuvanom ribom, sosovima, omletima, picom. Poželjno je da se jedu sirove.

Luk vlašac. – Kao “čistač” i diuretik, pomaže osobama koje ne podnose bijeli luk. Lijepo ide uz salate, čorbe, sosove i bareni krompir. Sirov je bogat aktivnim principima dragocjenim za zdravlje. U kuvanju se izgubi veliki dio arome.


Majoran. – Eliminiše štetne sastojke koji uzrokuju truljenje i nadimanje. Smiruje stomačne grčeve, spriječava stvaranje crijevnih gasova, obezbjeđuje zdrav san. Slaže se sa svim vrstama mesa i ribe, svježim sirevima, mahunarkama, sosovima, povrćem i žitaricama kojima se dodaje na kraju (sirov najlepše miriše!). Koristi se i za pripremanje čaja: jedna puna kašičica treba da odstoji u šolji vrele vode 5 minuta.

Maslačak. – Idealna biljka za proljećnu kuru prečišćavanja krvi. Pojačava i lučenje žuči, djeluje kao diuretik, podstiče rad bubrega, pomaže kod liječenja gihta, reumatizma, kožnih ekcema. Odličan je u salatama, supama, varivima, sokovima. Treba imati u vidu da je maslačak ljekovit samo ako se ubere prije nego što se žuti listovi pretvore u bijele pufne. Za pripremu čaja, koji se pije dva puta dnevno, koriste se svi dijelovi biljke (list, cvijet i korijen).

Matičnjak. – Olakšava varenje i opušta. Odličan u salatama, čorbama i marinadama. Pogodan za pripremanje osvježavajućih napitaka sa nanom i sokom od narandže. Ima prijatni miris limuna.

Nana (menta). – Spriječava glad na nervnoj bazi. Svježa biljka ima prepoznatljivu aromu koja daje jedinstven ukus napicima, ali i salatama, povrću i poslasticama na bazi čokolade. “Ide” uz voće, sladoled i, slatkiše, kao i uz salate, marinade, mahunarke, povrće. Kao dodatak jelima ili čaj, poboljšava proces varenja i čisti organizam.

Origano. – Odličan digestiv, djeluje stimulativno na nervni sistem i ublažava bolove. Cvjetovi, tek ubrani, zagrijani i prislonjeni uz bolno mjesto, pravi su melem za ukočeni vrat. Pogodan je za sve vrste mesa i ribe, svježe sireve, mahunarke, sosove, povrće, dok je u pici upravo – nezaobilazan.

Peršun. – Bogat C vitaminom, djeluje kao antioksidant. Poboljšava protok limfe i krvi u cijelom telu. Najkorisniji je sirov, a dobro se slaže sa većinom namirnica, s tim što se uvijek dodaje na kraju.

Ruzmarin. – Odličan za varenje, podstiče rad jetre, djeluje protiv stresa, a koristi se i u slučaju niskog krvnog pritiska. Bez ovog ljekovitog i mirišljavog začina jela od mesa, ribe i morskih plodova, kao i pečenja, sosovi i sirevi, gotovo su nezamisliva. Ruzmarin aromatizuje i ulje za salate: jedna grančica se ostavi u boci od pola litra najmanje 10 dana.

Salata potočnica. – Naši stari su je zvali “salata koja liječi”, dok joj moderni stručnjaci priznaju ulogu “čistača” organizma (eliminiše višak tečnosti i toksina), ali i savjetuju da se ne pretjeruje sa količinom i da se obavezno kombinuje s drugim povrćem za salatu, na primjer radićem i maslačkom. Ne smije se kuvati jer tada gubi sve dobre osobine.

Timijan. – Digestiv, čistač, balzam, antiseptik, stimulans, lijek protiv kašlja. Kao jak antioksidant, usporava procese starenja. Ide uz jela od piletine, meso, divljač, ali i ribu, mahunarke, povrće i žitarice. Od svih aromatičnih trava, ova najefikasnije spriječava nadutost i stvaranje masnih naslaga na stomaku.

Može i ovako…

Umjesto soli… – Pomiješati suve travke origana, timijana, nane, žalfije, ruzmarina… Sve istući u avanu i koristiti mješavinu kao zamjenu za so, štetnu kod zadržavanja vode, celulita i hipertenzije.

Za detoksikaciju. – U bočicu jabukovog sirćeta (jak diuretik) staviti nekoliko listova nane, grančicu timijana, nekoliko listića francuskog peršuna i list lovora, ostaviti u infuziji 15 dana, pa tako dobijeno aromatično sirće koristiti kao začin za salate, čorbe i priloge od povrća. Poboljšava rad bubrega i ubrzava “drenažu” štetnih materija i viška tečnosti.

Izvor:Poljoprivreda

Još

Žene i stres

Radim dva posla puno radno vrijeme – šef sam centra za podršku … [Opširnije...]

Dobrota u davanju stvara ljubav.

Njemački pjesnik Rilke boravio je neko vrijeme u Parizu. Idući na … [Opširnije...]

DURMITOR( UNESCO World Heritage )

Šta čovjek da kaže za nekadašnje odmaralište bogova. A bogovi, oni na … [Opširnije...]

Saznajte koje su najveće greške u vrtlarstvu i kako na ekološki način da proizvedete svoju hranu i cvijeće

Izbjegnite najveće greške prilikom uređenja svoje zelene oaze. Vrtovi … [Opširnije...]

Bezumno je…

Mrzjeti sve ruže jer si se ogrebao na jedan trn... … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail