Mediteranska prehrana: Smokve za srce i pritisak

U smokvama su pronađeni i spojevi sa potencijalnim antikancerogenim djelovanjem.Smokve već vjekovima čine dio tipične zdrave mediteranske prehrane. Kao izvanredan izvor prehrambenih vlakana, minerala i polifenola, smokve su povoljne za zdravlje i potencijalna su pomoć u prevenciji i terapiji bolesti današnjice.

Nedavno objavljeno istraživanje izraelskih naučnika u časopisu “Journal of Agriculture and Food Chemistry” otkrilo je impresivan sadržaj polifenola, a time i snažnu antioksidativnu aktivnost.

Takođe, smokve sadrže i biljne sterole, materije kojima je dokazano povoljno djelovanje na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli (poput stigmasterola i lanosterola sadržanih u smokvama) vežu se na molekule holesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

U smokvama su pronađeni i spojevi sa potencijalnim antikancerogenim djelovanjem – benzaldehid i kumarini. Ti spojevi su ispitivani, a rezultati su obećavajući, posebno kada je riječ o karcinomima prostate i kože te skvamoznih ćelija.

Redovna konzumacija smokava djeluje pozitivno na kardiovaskularno zdravlje, a visok udio kalija djeluje povoljno na regulaciju krvnog pritiska.

Minerali

I svježe i suhe smokve vrlo su bogate mineralima, posebno kalcijem, magnezijem i kalijem. Sadržaj kalcija višestruko je viši u suvim smokvama. Bogat su izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine vlakna topiva u vodi. Ta vrsta vlakana pomaže pri snižavanju nivoa glukoze i holesterola u krvi, a ujedno djeluje povoljno na regulaciju varenja.

Bogate su brojnim fitohemikalijama, posebno beta-karotenom, polifenolima, antocijaninima i biljnim sterolima.

U brojevima

U 100 grama smokve ima:

0,370 mg gvoždja

14 mg fosfora

232 mg kalija

35 mg kalcija

17 mg magnezija

0,113 mg vitamina B6

0,890 mg vitamina E

2 mg vitamina C

142 mg vitamina A

3,3 g hranljivih vlakana

 

Izvor;Dnevni avaz

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: