Moć ljubavi III

Umijeće ljubavi podrazumijeva sposobnost voljenja. A što je sa sposobnošću primanja ljubavi?
Jedno je voljeti a drugo biti voljen. Na žalost ne događa se uvijek da nas voli onaj koga volimo. Ako ne izazivaš uzvratnu ljubav, ne moraš biti nesretan/na jer ako ništa, barem voliš, što je jednako tako veličanstveno. Uživaj u voljenju bez opterećivanja voljene osobe.

Istovremeno, pitaj se koliko si sposoban/na pobuditi ljubav u drugome ili drugima. Da li je neko drugi kriv ako te ne voli? Što je to što sprečava druge da te vole? Koje su to tvoje slabosti koje umanjuju tvoju vrijednost u očima drugih? Da li si spreman/na i voljan/na se suočiti s tim svojim napastima? Ili misliš i dalje robovati tim slabostima pod cijenu ljubavi?

Da te pitamo nešto: voliš li kukati i ogovarati? Iskreno. Padaš li često u napast da se žališ? Što misliš, da li je lako voljeti takve osobe? Voliš li ti biti u društvu takvih ljudi koji stalno jadikuju i ogovaraju? Jedan od velikih koraka u pridobivanju ljubavi je promjena karaktera od čangrizave do prijazne osobe – i u mislima, i na rječima, i na dijelu.

Svi do jednoga smo vrijedni ljubavi. Pogotovo ako svoje mane uspijemo ukrotiti, svoje nedostatke ukloniti a iskrivljeno popraviti. Pa čak i ako ne uspijemo, vrijedni smo ljubavi zbog svih onih vrlina koje nas krase i najviše zbog toga što smo i sami sposobni voljeti.

Pružati ljubav je nekima lakše nego primati ljubav. I obrnuto. Bez obzira na prepreke u bilo kojem pravcu, one se mogu otkloniti. Promjena perspektive (ugao gledanja/stava) i otpuštanje su po nama najdjelotvornijee metode ličnog preporoda.

Što o tome kako biti voljen imaju za reči drugi:

“Budi ljubavi dostojan ako želiš da budeš ljubljen.” – Goethe
“Ljubav je nagrada za ljubav.” – John Dryden
“Ako želiš biti ljubljen, ljubi!” – Seneka
“Slijedi ljubav, pa će ti bježati; bježi od ljubavi pa će te slijediti.” – Engleska poslovica
“Ljubav je kao rosa koja podjednako lako padne na koprivu kao na ljiljan.” – Švedska poslovica
“Ljubav rađa ljubav.” – Latinska poslovica

Suma sumarum: voli sebe i druge pa će ti po zakonu uzroka i posljedica  ljubav biti uzvraćena. Ako ne od strane one/onog/onih koje želiš, sigurno od one/onog/onih kojih to zavrijeđuješ.

“Gdje siješ ljubav, izraste ljubav.”
– Talidari

“Ljubav rađa ljubav.”
– Latinska poslovica

Kako to da ponekad ipak ne dobivamo ono što volimo

Zato što volimo glavom, a ne srcem i svom dušom svojom.

Ako se u govoru i razmišljanju više baviš onime što ne voliš, svaka od tih stvari će ti se manifestovati u tvom životu. Ne možemo dobiti ili postići ono što volimo ako uglavnom mislimo i pričamo o tome kako nam to nedostaje. Negativne emocije i misli kao što su frustracija, razočarenje, očajavanje, prigovaranje, kritičnost, samosažaljenje, žaljenje, nepovjerenje, sumnju, tvrdoglavost i sl. nas sprečavaju u postizanju i i dobivanju svega onog što volimo.
“Svaki put kada govorite o tome što ne volite, dodajete još jednu šipku na svoj kavez i time se sami zaključavate podalje od svega što volite”
– Rhonda Byrne

To možemo odmah promijeniti tako što odlučimo i svjesno zaokupimo naše misli, riječi i dijela pozitivnim – onim što volimo. Za početak je dovoljno da 51% naših misli, riječi i dijela budu pozitivne i pune ljubavi. S vremenom će se one umnožavati same od sebe bez da se moramo posebno truditi. Dakle, ne moraš brinuti ako ne uspiješ postići da su sve tvoje misli, riječi i dijela u skladu s tvojim ciljevima i željama, jer dovoljno je da se potrudiš da je većina – 51%.

“Ma koliko se činila nemogućom nečija želja, ostvariće se uz pomoć vatre ljubavi.
Ako se ipak ne ostvari, to znači da vatra nije bila dovoljna jaka.” – Talidari

“Sve je lako kada te vodi ljubav!”
– Richard Bach

Moć osjećaja

Nema druge, za bilo kakvu promjenu, potrebno je prvo promijeniti osjećaje i uvjerenja.

Ne možeš očekivati promjenu na financijskom planu niti na zdravstvenom niti na ljubavnom ako i dalje misliš i osjećaš kao i prije.

Mnogima nije uspjelo pozitivnim mislima postići željeno, a to je zato što im misli nisu bile popraćene pozitivnim osjećajima, pogotovo osjećajima ljubavi. Osjećaji su ono što razlikuje gubitnike od pobjednika. Dok se jedni osjećaju jadno, drugi upravljaju svojim osjećajima i koriste svoju ljubav prema stvarima kao silu koja stvara i pretvara sve loše u dobro. Oni koji od srca vole novac i sve što im novac može donjeti to i postižu. Dok oni koji žele novac i druge materijalne stvari, a pritom osjećaju da to nije u redu ili ispravno, ili da to nisu zaslužili ili sumnju, nepovjerenje i slično, takvi i dalje ostaju na pukim željama.
“Promjenom osjećaja
mijenjamo sudbinu”
– Neville Goddard

Život nam se ne događa; život nam samo uzvraća. U to nas uvjeravaju mnogi velikani koji su postigli velika djela.  Ako nešto možeš osjetiti, možeš to i ostvariti. Zato se osjećaj kako je to kad si zdrav, i biti ćeš zdrav. Osjeti kako je to živjeti u obilju, i ono će se sliti ka tebi. Osjećaj kako je to biti voljen i voljeti, pa će ti ljubavni život procvasti.

“Jadna je ona ljubav kojoj mašta prestaje biti prijateljica.”
– Arturo Graf

Stvaralačka sila ljubavi
“Mašta je izvor svega stvorenog”
– G. B. Shaw

Ljubav je stvaralačka sila. S ljubavlju je sve moguće.
Ljubav i mašta su najmoćniji par na svijetu. Oni kreiraju sve ostalo dobro.

Sva velika dijela, bilo na području umjetnosti, nauke ili tehnologije su nastala upravo iz ljubavi oplođene maštom. Svi izumi i stvaralaštva koji nam danas olakšavaju i uljepšavaju živote nisu bili plod znanja, već ljubavi i mašte.

Zamisli. Osjeti. Primi.

Sve što želimo stvoriti ili da nam se stvori u životu, možemo postići pomoću mašte i emocija. One će nas podstaći da bez napora poduzmemo poteze potrebne za ostvarenje. Bez mašte popraćene ljubavlju nema ostvarenja snova. Uz maštu i ljubav nemoguće postaje moguće.
“Sudbina nije stvar sreće. Ona je stvar izbora.”
– W.J. Bryan

Biraj što voliš. Umjesto da voliš ono što se od tebe očekuje. Umjesto da voliš ono na što te mediji navode. Ne daj da te obmane, da ti podvale. Misli svojom glavom, i osjećaj svojim srcem.

Sve možeš ostvariti što možeš zamisliti i voljeti punom snagom. Sve ostalo – znanja, novac, podrška, vrijeme, trud – sve će se to stvoriti ako su mašta/misli i ljubav/osjećaji usklađeni i u punoj snazi.

Umijeće ljubavi

Uvaženi psihoanalitičar Erich Fromm je u svojoj knjizi “Umijeće ljubavi” između ostalog napisao ovo:

“Ljubav je umijeće; dobro naučiti ovo umijeće najvažnija je stvar na svijetu.”
“Ljubav, tj. ostajanje u ljubavi, a ne zaljubljenost, je svjestan i odlučan čin volje, umijeće, koje moramo savladati kao svako drugo umijeće, kao umijeće stolara ili umijeće muzike. I zahtjeva brigu, odgovornost, respekt i znanje.”

Nekim ljudima ne treba puno da nekoga ili nešto zavole, dok drugima možeš udovoljavati koliko hoćeš no nećeš ih natjerati da te/to zavole. Zašto je to tako i što ih razlikuje?

Razum, prkos  svim svojim dobrim stranama, sprečava mnoge da se opuste i vole.
“Zašto voljeti nekoga koga ne poznajemo ili ko nas iritira?” pitaju se intelektualci kojima za ljubav treba razuman razlog. Oni razumniji, koji si dozvole pustiti mozak na pašu i voljeti bez razloga, imaju puno više zadovoljstva u životu nego oni koji u svemu traže samo razumni razlog. Ako volimo samo po principu ‘ti meni, ja tebi’ – dokle god zadovoljavaš moje potrebe voljeti ću te – onda to nije stvarna ljubav nego proračunatost. Razum je takav, proračunat, traži logiku i time nas ograničava i sputava.

Ljubav nije biznis, zato prestani biti proračunat(a) u ljubavi.
Ako ne vjerujete nama, pogledajte šta kažu drugi o tome:

“Kad ljubav govori, razum šuti.” – Baruch Spinoza
“Ljubav je najplemenitija slabost uma.” – John Dryden
“U aritmetici ljubavi jedan plus jedan jednako je beskonačnosti, a dva minus jedan jednako je nuli.” – Mignon McLaughlin
“Ako pokušate razumno razmišljati o ljubavi, izgubit ćete razum.” – Francuska poslovica
“Ne može se voljeti i biti razuman.” – Španska poslovica
“Rijetko uspijeva ljubav kojom razum upravlja!” – Njemačka poslovica
“Naći nekoga ko će nas voljeti bez razloga, i obasuti tu osobu s razlozima, je krajnja sreća.” – Robert Brault

Srce je kanal za ljubav. Čim nešto jako volimo naše srce jače kuca. Uzbuđenje raste a i strast. Obuzimaju nas predivni osjećaji. Gubimo razum. Ništa nam drugo nije važno. Ljubav je jača od svega. Ljubav je jača od razuma. S ljubavlju zaboravljamo sve teškoće i prepreke.

Voljeti možemo jedino kad pustimo duši da vlada. Dokle god vlada razum, biti ćemo sputani i ograničeni.

“Kad bih sve jezike ljudske govorio i anđeoske
a ljubavi ne bih imao
bio bih mjed što ječi
ili cimbal što zveči.

Kad bih imao dar proricanja
i znao sva otajstva
i sve spoznaje
i kad bih imao svu vjeru
da bih i gore premještao
a ljubavi ne bih imao – ništa sam!

I kad bih razdao sav svoj imetak i kad bih predao tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi ne bih imao – ništa mi ne bi koristilo.

Ljubav je velikodušna,
dobrostiva je ljubav,
ne zavidi,
ljubav se ne hvali,
ne nadima se;
nije nepristojna,
ne traži svoje,
nije razdražljiva,
ne pamti zlo;
ne raduje se nepravdi,
a raduje se istini;
sve pokriva, sve vjeruje,
svemu se nada,
sve podnosi.
Ljubav nikad ne prestaje.

…SV. Apostol Pavle

A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav – to troje – ali najveća je među njima ljubav.”

(I. Korinćanima 13)

“U muškarca ljubav ulazi kroz oči, a u ženu kroz uši.”
– Poljska poslovica

KAKO VOLJETI OVDJE I SADA

Gestovi ljubavi:

Nježni pogledi puni ljubavi
Zagrljaji, pogotovo u teškim trenucima (umjesto prigovaranja)
Glađenje
Poljupci
Dodir ruke
Neočekivane, lijepe geste za koje znaš da će usrećiti voljenu osobu
Šalji ljubavne poruke – napravi nešto romantično odmah. Pošalji nekom koga voliš ljubavnu poruku.
Velikodušnost

Otkrivanje ljubavi

“Nemoguće da nas je Bog stvorio za bilo što drugo osim da stvarno volimo”
– Victor Igo

Zavoli sebe – ako sebe ne voliš, obavezno se zavoli. Niko nije savršen, i svi imamo mane, ali imamo i vrline. Voli se jer to zaslužuješ isto toliko kao i svaki drugi čovjek. U stvari, ljubav se ne zaslužuje, ona je prirodno stanje. Neprirodno je se ne voljeti. Ako se ne voliš nećeš na sebe ni paziti kako treba, pa ćeš na sebe privući bolesti, ljude koji te isto neće voljeti i ostale neprilike. Prisjeti se svih svojih vrlina i vrijednosti. Voli se i kad ti ne ide. Praktikuj bezuslovnu ljubav prema sebi.

Pripitomi svoj ego – ako te tvoj ego sprečava da se prepustiš ljubavi ili da zavoliš nekoga za koga misliš da nije vrijedan tvoje ljubavi, onda je vrijeme da ukrotiš svoj ego tako da uspostaviš harmoniju između razuma i srca. Ego je plod razuma, ljubav je plod srca. Dopusti srcu da te vodi kad je riječ o ljubavi. Pa čak i pod cijenu da se ‘opečeš’, jer kako svi kažu: “Bolje je voljeti i izgubiti, nego ne voljeti.” Čim počne razum sa svojim ‘računicama’, osluhni svoje srce, svoje osjećaje i neka te oni vode. Ne moraš odbaciti razum, samo ego. Ili ga barem pripitomi.

Budi otvoren(a) za ljubav, onda ju nećeš propustiti kada se pojavi

Budi sada i ovdje – jer je ljubav moguća samo sada i ovdje. Zaboravi prošla loša iskustva i stare ljubavi, i ne odgađaj ljubav za neka druga, bolja vremena. Voli sad i tu.

“Kada si ispunjen egom,
ljubav nestaje.
Ljubav i ego ne mogu zajedno.”
– Osho

Transformiši svoje slabosti u vrline, kao alkemičar metal u zlato, kao kipar kamen u skulpturu, kao umjetnik pretvori nešto ružno u remek-djelo. Ljubav ne može opstati ako je zatrovana raznim otrovima – mržnjom, ljubomorom, ljutnjom, posjedništvom, sebičnošću, prigovaranjem, kritiovanjem i sl. Svaku svoju negativnu emociju preokreni u pozitivnu – uz pomoć odluke, smijeha, prirode, umjetnosti, meditacije…
Ili, dozvoli da se transformacija sama od sebe dogodi – uz pomoć strpljenja. Kod nekih destruktivnih emocija ne trebaš ništa činiti, samo trebaš biti strpljiv(a). To je jedna od najvećih spoznaja – pozitivno i negativno se prirodno stalno izmjenjuju. Suprotnosti se prema zakonu polariteta neprestano izmjenjuju. Kao plima i osjeka, dan i noć, ljeto i zima, radost i tuga.. Negativno trebamo pustiti da prođe, a pozitivno prigrliti. Pokušaj to. Kada te obuzme bijes, ne radi ništa, samo sjedi i promatraj. Ne budi protiv toga, ne budi za to. Ne surađuj sa time, ne potiskuj to. Samo posmatraj, budi strpljiv(a), samo gledaj što se događa, dopusti da se to podiže, ali ništa ne poduzimaj. Čekaj da te prođe. Proći će, jer sve je prolazno. Ne poistovjećuj se s tom emocijom. Ti nisi bijes, ti si samo trenutno bijesan. Pogledaj se u ogledalu, vidjeti ćeš crveno lice, crvene oči, primijetićeš da to nisi ti, da te je nešto obuzelo. Ne daj se, ne čini što bijes od tebe želi. Umjesto toga strpljivo pričekaj da te prođe. Ni jedna emocija ne može zauvijek trajati. No traje duže ako je ‘hranimo’. Zato svaku negativnu emociju pusti da ode, ne daj joj snage, nemoj joj robovati, a svaku pozitivnu emociju prigrli kako bi što duže ostala.

Gledaj ljubavne filmove – neka te inspirišu kako izraziti svoju ljubav

Čitaj ljubavne romane – neka te inspirišu kako izraziti svoju ljubav

Budi zahvalan/na – zauzmi stav zahvalnosti – kad osvjestimo koliko bismo u stvari trebali biti zahvalni za i najmanje pojedinosti u životu, onda nam je lakše uzvratiti s ljubavlju
Čarobni štapić zahvalnost »

Poklanjaj – ljudi vole poklone i darovatelje. Velikodušnim davanjem osjetiti ćeš radost onih kojima poklanjaš bilo svoj novac, vrijeme, pažnju, hranu ili nešto deseto. Njihova radost i ljubav će te dotaći pa ćeš i sam(a) zavoljeti njih i samo davanje.

Najbolji način da budemo voljeni je taj da volimo druge.

Igraj se s djecom – ona su puna ljubavi.

Nabavi sebi štene ili mačića – teško je ne voljeti ih. Ako je to neizvedivo, igraj se s tuđim psima ili macama, još bolje – budi baby-sitter nečijem psiću ako možeš.

Okruži se ljudima punim ljubavi – zrake ljubavi kojima zrače, pa čak i ako nisu usmjerene direktno prema tebi, te neće mimoići. Druži se s voljenim osobama. Izbjegavaj one koji te ne vole.

Okruži se ljepotom ili posjećuj mjesta s lijepim stvarima – teško je ne voljeti nešto što je lijepo

Boravak u prirodi – teško je ne voljeti prirodu. U njenom zagrljaju lako se raznježiti i osjetiti univerzalnu ljubav. U priručnicima za pridobivanje ljubavi drugog pola, autori preporučaju odvesti osobu u prirodu, po mogućnosti pored vode (rijeka, jezero, more) što izaziva romantične osjećaje

Pronalazi stvari i ljude koje možeš zavoljeti i uživaj u/s njima. Otkrij novu ljubav prema nekim novim vrstama jela, prema novom žanru filmova ili knjiga, prema nekim životinjama i biljkama…

Zarazi se ljubavlju – Svaki put kad čuješ da neko nešto ili nekog (novo) voli, pusti neka te zarazi tom ljubavlju. Recimo da čuješ kako neko sa strašću i ljubavlju govori o nekom umjetniku za kojeg ne znaš, za neki nepoznati začin, za neku putničku destinaciju i slično, raspitaj se više o tome, što je to što o tome voli. Ko zna, možda i ti to zavoliš!

“Ljubav čini da prolazi vrijeme, vrijeme čini da prolazi ljubav.”
– Francuska poslovica
Zadrži ljubav. Jednom kad nešto ili nekoga volimo treba to njegovati kako ne bi ljubav splasnula.

Dnevnik ljubavi – napravi sebi mapu ili kolaž sa sličicama i riječima svega što voliš, uključujući i ličnee i stvari, i aktivnosti, sve što ti pada na pamet. Provedi nešto vremena svaki dan u gledanju, čitanju, dodavanju novoga, razmišljanju posjedovanja svega onog što još nemaš i bavljenja svime onim čime još nemaš prilike. Kad god ti nedostaje ljubavi ili se osjećaš loše zaviri u ovaj svoj dnevnik ljubavi kao da je to tvoja oaza ljubavi.

Upotrijebi moć mašte i zamisli da sve ili barem nešto od svega što voliš imaš u svojoj blizini – zatvori oči i zamisli kako bi to bilo kad bi nešto što ili neko koga voliš imala. Snagom imaginacije i snažnih osjećaja pridonijeti ćeš ostvarenju

Usidrenje – psihološka tehnika poput Pavlovog refleksa – nađi odgovarajuću amajliju ili melodiju kako bi ti poslužila kao lični podsjetnik za ljubavne misli. To može biti privezak, narukvica, prsten, zvonce – nešto što ti je uvijek pri ruci, i kad god na to pogledaš ili poslušaš (slučajno ili ne), to će te podsjetiti da se prisjetiš nečega ili nekoga što voliš.

Postani ekspert u ljubavi povećanjem svijesti o tome kako je korisno voljeti i prolaziti kroz život ispunjen ljubavlju – čitaj knjige, članke, gledaj emisije na temu

Šećer na kraju: prakticiraj Havajsku metodu zvanom ho ‘oponopono, koja se na veliko praktikuje širom svijeta nakon što je objavljeno da je tamošnji novo-zaposleni doktor u jednoj mentalnoj instituciji izliječio sve pacijente bez da ih je prethodno sreo i tretirao. Svi su izliječeni tako što im je svakom pojedinačno gledajući u njihove istorije bolesti poslao 4 misli s ljubavlju: “Volim te, žao mi je, oprosti, hvala.” Iako ih nikad prije nije sreo, bio je svjestan krivice društva, čiji je i on sam dio, za njihovo stanje i ponašanje, pa je u svoje ime kao predstavnik zajednice u mislima zamolio svakog od njih da mu oproste uz vitalnu dozu osjećaja ljubavi prema svakom od njih. Najvažnije od svega, pritom je te iste misli ljubavi slao sebi, zbog toga što se našao u tom negativnom okruženju. Polazeći od toga da je svako sam odgovoran za sve što mu se događa u životu i za stanje svake osobe s kojom dolazi u doticaj, doktor je ovom molitvom sebi zatražio oprost i pružio ljubav. Glavni princip ove prakse je da lječenjem sebe lječimo druge, ili da čineći sebi dobro činimo i drugima dobro. Bez da su išta o tome znali pacijenti su se potpuno oporavili i to odjeljenje bolnice je zatvoreno jer nije bilo više pacijenata.
Pročitaj cijelu priču na engleskom ovdje: The World’s Most Unusual Therapist.
Poslije pogledaj video vježbe – 3 lekcije » – pogotovo treći video/lekciju
Zatim pročitaj izvještaj s pitanjima i odgovorima

Dakle, neka ti pređe u naviku da svakome onome ko ti je nečim naudio ili ko je u teškoj situaciji uputiš ove 4 misli kako bi se ta osoba oporavila ili ‘ohladila’ a ti isto:
“Volim te, žao mi je, oprosti, hvala.” Šaljući misli ljubavi (umjesto negativnih) prema drugima mijenjaš vibraciju i svoju okolinu na bolje a time i svoj život. Jednostavno evociraj duh ljubavi da ozdravi ono u tebi što je kreiralo okolnosti u kojima se nalaziš – bilo da je neka konfliktna situacija, bolest, financijski pritisak ili štogod drugo.

“Postoji jedna riječ koja nas oslobađa od svakog tereta i svake boli u životu. Ta riječ je ljubav”
– Sofoklo

Kako voljeti kad smo tužni i nesretni?
“Ono što slomi školjku ne šteti biseru”
– Mevlana Rumi

Tako da shvatimo da:

ljubav nije suprotnost tuzi, nego lijek za tugu
za ljubav ne trebamo razlog
ne trebamo biti sretni i veseli da bismo voljeli, već trebamo voljeti da bismo bili sretni i veseli
razlog za ljubav ne tražimo samo u veselju nego možemo naći razlog za veselje u ljubavi
je ljubav prevencija a ne samo simptom
je ljubav uzrok a ne samo posljedica
kada srce plače za onim što je izgubilo, duh se smije zbog onog što je pronašao

Anegdota:
Vrata ljudskog srca

Postoji jedna čuvena slika koja predstavlja Isusa u jednom tamnom vrtu. Lijevom rukom pridiže svjetiljku koja osvjetljava scenu, desnom kuca na čvrsta i masivna vrata.

Kada je slika prvi put predstavljena na jednoj izložbi, jedan se posjetilac obratio slikaru (William Hunt) sa primjedbom.
“Na vašoj je slici jedna greška. Vrata su bez brave i ručki.”
“Nije to greška,” odgovori slikar. “To su vrata ljudskog srca. Otvaraju se samo iznutra.”

Kako vidiš ljubav je jedan tako jednostavan fenomen da se čovjek pita zašto bi se neko uopšte o tome raspisao! 🙂

Pročitaj idruge djelove:
MOĆ LJUBAVI I DIO
MOĆ LJUBAVI II DIO

Izvor:Zivotna škola

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: