Biljke u službi zdravlja žena

Očuvajte svoje zdravlje i vitalnost! Blagotvorno dejstvo prirodnih lijekova ima dejstvo kod ženskih bolesti.

ImageSljez protiv oboljenja disajnih organa

Bijeli sljez se oduvijek smatrao najboljim prirodnim lijekom protiv oboljenja disajnih organa, jer podstiče jako lučenje šlajma kod prehlade, kašlja, bronhitisa. Umiruje nadražaj koji nastaje kod zapaljenja, a naročito je efikasan kod plućnog katara.

Posebno je dobar kao pomoćno sredstvo kod bronhijalne astme. Tri čajne kašičice korijena potope se u šolju hladne vode najmanje osam sati, ugrije se malo i procijedi. Na isti način se pripremaju čajevi od lista ili cvijeta bijelog sljeza. Čaj se zaslađuje medom i pije polako. Idealno je sredstvo za dezinfekciju, za grgorenje i ispiranje sluzokože usta. Čaj od bijelog sljeza djeluje kod oboljenja mokraćnih i organa za varenje, naročito bolnog mokrenja i nesposobnosti zadržavanja urina. Sljez efikasno djeluje na upalu materice, prekomjerni sekret i pojačanu kiselinu. Čaj se pije hladan i nezaslađen.

ImageHajdučka trava sprječava menstrualne tegobe

Za vrijeme mjesečnog krvarenja dolazi do grčenja u donjem trbuhu praćenog bolovima, koji se mogu proširiti i na leđa. Tada dolazi do pada nivoa hormona, materica se skuplja i pošto do oplodnje nije došlo, sluzokoža se odbacuje i formira se nova. Grčenje materice ometa protok kiseonika, a to izaziva bolove.

Hajdučka trava to može spriječiti. Ona sadrži mješavinu sastojaka (kamfor, cineol) koji otklanjaju grčeve. Popiti dnevno tri ili četiri šolje čaja od hajdučke trave između obroka.

ImageŽenšen za umnu i tjelesnu energiju

Ženšen povećava otpornost i vitalnost organizma. Kinezi ga koriste već 5000 godina.

Ženšen pomaže u liječenju impotencije, anemije, bronhitisa, astme, lošeg varenja, stresa, nesanice, umora i loše cirkulacije.

Nauka je potvrdila da pomaže da organizam bolje apsorbuje vitamine i minerale, djelujući podsticajno na andokrine žlijezde.

Najbolje je uzimati ga na prazan želudac jer je tada najdjelotvorniji.

Ženšen se može nabaviti u prirodnom obliku (kao korijen), u vidu kapsula, kao čaj i kao tečni koncentrat.

Što je korijen ženšena stariji, to je djelotvorniji, jer sadrži više djelotvornih materija.

ImageKantarion protiv depresije

Kratki dani s malo dnevnog svijjetla utječu na moždanu žlijezdu epifizu. Što manje nadražaja dopre preko nerava u žlijezdu, to manje melatonina ona proizvodi.

Previše hormona za spavanje izaziva loše raspoloženje.

Rješenje za ovakvo stanje je kantarion. Biljna materija hipericin umiruje nerve, kombinacija aktivnih materija reguliše izlučivanje melatonina i zadržava hormon stresa (kortizol) što popravlja raspoloženje.

Ujutru i uveče popiti po jednu ili dve šolje čaja.

Izvor: Zenska strana

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: