Bolujete od meteoropatije? Pomozite sebi

Najpodložniji meteoropatiji su svakako hronični bolesnici, ali ipak svako na promjene reaguje u većoj ili manjoj mjeri. Najčešći simptomi mogu biti psihičke i fizičke prirode. U psihičke simptome spadaju umor, nagle promene raspoloženja, nedostatak koncentracije, bezvoljnost, razdražljivost i nesanica, a u fizičke glavobolja, migrena, mučnina,zatim, vrtoglavica, reumatske tegobe i bolovi u mišićima. Povezanost sporta i meteoropatije je očigledna- ako sportisti predstoji važno takmičenje, a dođe do nagle promjene vremena, to bitno može uticati na postizanje rezultata. Ukoliko se osjećate na neki od sledećih načina, potrebno je da znate šta treba da radite.

Ako ste uznemireni i razdražljivi

U slučaju glavobolje, migrene, neraspoloženja, uznemirenosti i razdražljivosti, neophodno je izbjegavati stresne situacije i veći napor. Promjena vremena nepovoljno utiče na nervni sistem, pa određeni dio dana treba odvojiti za opuštanje. Savjetuje se odmor u tihoj, zamračenoj prostoriji, tuširanje neizmjenično toplom i hladnom vodom, a preporučuje se i ispijanje čaja od matičnjaka.

Ako vas muče depresija, slabost, umor i apatija

Stres pojačava apatiju i iscrpljenost, zbog čega se treba što više odmarati i izbegavati psihički i fizički napor. Neophodno je uzimati što više voća i povrća kako bi se organizam očistio od toksina i snabdio korisnim materijama.

Ako patite od nesanice, pada energije i koncentracije

Najbolji lijek za slabu koncentraciju i osjećaj “gubljenja snage” jeste – ishrana. Treba izbjegavati teške namirnice i jesti što više žitarica, povrća, voća i mlječnih proizvoda sa niskim procentom masti, a od velike pomoći je i umjerena fizička aktivnost. U slučaju poremećaja sna, pred odlazak na spavanje ne bi trebalo uzimati obilne obroke, a savjetuje se da se uveče popije šolja čaja od kamilice ili valerijane.

Ako imate nizak pritisak i usporen puls

Kod osoba koje pate od niskog pritiska, usled promjene vremena može doći do još izraženije hipotenzije. Preporučuje se konzumiranje veće količine tečnosti – vode, ali ne hladne, kao i mlakih nezaslađenih čajeva i razblaženih prirodnih sokova. Ishranu bi trebalo obogatiti žitaricama i ribom, a nakon ručka savjetuje se čaša crnog vina. mjerenje-pritiska

Ako imate povišen krvni pritisak i ubrzan puls

Bez obzira na to da li već postoji problem sa hipertenzijom ili je to samo trenutna tegoba, u slučaju promjene vremena veoma je važno obratiti pažnju na svakodnevne navike. Neophodno je izbaciti namirnice bogate masnoćama, izbjegavati cigarete, kofein i alkohol, a uzimati dosta tečnosti (vode, čajeva od ljekovitog bilja), uz laganu hranu bogatu vitaminima i mineralima. Preporučuje se i umjerena fizička aktivnost.

Ako imate neku od reumatske bolesti

Bolovi u zglobovima, kostima i mišićima naročito su izraženi prilikom promjene vazdušnog pritiska, ali i u slučaju varijacija temperature. Savjetuje se konzumiranje hrane bogate kalcijumom i omega-3 masnim kiselinama (losos i tunjevina), kao i biljni oblozi i kupke.

Prevencija

Da bi se spriječile meteoropatske tegobe, treba izbjegavati veći fizički napor, boraviti što više na meteoropate-2otvorenom (ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju), konzumirati dovoljno vitamina (iz voća i povrća) i tečnosti, izbjegavati alkohol. U slučaju izraženijih simptoma neophodna je konsultacija sa ljekarom koji će odrediti terapiju. Preporučuje se korišćenje jonizatora vazduha koji stvaraju negativno naelektrisane čestice i pozitivno deluju na astmu, bronhitis, alergije, ali i na povišen pritisak i psihu.

Branka Patić

Izvor:Pansport

Advertisements

Još

Pročitaj zanimljive isjecke o štetnom hemijskom uticaju teflonskog posuđa

Naucnici već dugo raspravljaju o (ne)sigurnosti teflona, a koliko je … [Opširnije...]

Izbacite višak vode iz organizma

Osjećaj težine u rukama, nogama, zglobovima, nadutost i umor znaci su … [Opširnije...]

VIDEO:Jedinstveno izvodjenje muzike iz filma zvjezdani ratovi

Djevojka sama svira besprekorno teme iz Star Wars koristeći svoje … [Opširnije...]

VIDEO:Amazing choir (Perpetuum Jazzile) uses their hands to simulate storm

You tube  - Popularne pjesme u izvodjenju slovenackog hora … [Opširnije...]

FOTO: Veliki putnik: Carski pingvin proputovao 4000 kilometara i vratio se na Antarktik!

Carski pingvin koji je dobio nadimak Sretno Stopalo, po po popularnom  … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail