8 boljih rješenja od batina

Brojna istraživanja (Dr. Murray Straus – Family Research Laboratory) su pokazala da batine podučavaju djecu korištenju agresije i nasilja za rješavanje problema.Takođe su istraživanja pokazala da osobe koju su roditelji tukli kao djecu imaju niže samopouzdanje i samopoštovanje, skloni su depresiji i prihvačaju slabije plačene poslove.

Što nam je onda činiti kad su djeca zločesta i neposlušna?

Najlakše je udariti, to može svako. Oni kojima je najviše stalo do boljitka djece će se potruditi naći druga rješenja:

Smirite se i vidite da li je dijete stvarno  krivo

Moguće je da roditelj uslijed ličnog stresa doživi dijete kao zlo i neposlušno onda kad je ono možda samo ono što djeca jesu – živa i puna energije.

Najbolje rješenje se može pronaći jedino kad je čovjek neuznemiren, pa je prvo bitno sebe smiriti, svoj gnjev – broji do 10 i tek onda reaguj. Uvidite koliko je Vaša greška a koliko djetetova.

Očni kontakt

Spustite se na nivo djeteta tako da se gledate oči u oči, zagledajte se duboko u djetetove oči i recite mu kratko, ljubazno ali čvrsto, što je ono što želite da učini, po mogućnosti s valjanim argumentom. Na primjer, “Želim da se igraš tiho, jer me boli glava od vikanja/ne čujem tatu što mi govori.” Pogled zna biti jači od udarca, pa je nekad dovoljno da dijete ošinite pogledom da bi shvatilo.

Dajte djetetu izbor

Davanje vašem dijetetu izbor je djelotvorna alternativa udarcu. Ako se npr. igra s hranom za stolom umjesto da je jede, pitajte: “Želiš li se prestati igrati s hranom, ili želiš napustiti sto? Ako ne pojedeš što je na stolu znaj da nećeš dobiti ništa drugo  jesti danas” Ako se dijete i dalje igra s hranom, na ljubazan ali ćvrst način pomognite mu izaći od stola. Onda mu kažite da se može vratiti za stol kad je spreman za jelo bez igranja s hranom. U ovoj situaciji, ne brinite se ako dijete ostane gladno taj dan, jer mu neće ništa biti, a naučiće da idući put posluša ako ne želi opet ostati gladan.

Ukažite na posljedice

Posljedice koje se logično odnose na djetetovo ponašanje pomažu podučiti djecu odgovornosti.

Na primjer, vaše dijete razbije komšiji prozor, a vi ga kaznite time što ga istučete. Što je naučio tim? Možda je naučio da to nikada ne smije ponovo učiniti, ali je isto tako naučio da treba skrivati svoje greške, da krivi nekog drugog, da laže kako ne bi bio kažnjen, ili jednostavno da pazi da ga se ne uhvati na djelu. Isto tako dijete se može osjećati loše ili biti ljut i osvetoljubiv prema roditelju koji ga je udario. Kad za kaznu istučete dijete, ono se može popraviti zato jer se boji da ga ne biste ponovno istukli. Međutim, želite li da se vaše dijete popravi jer vas se plaši ili zato što vas poštuje?

Uporedite to sa situacijom kad djetetu, koji razbijekomšijin prozor, njegov roditelj kaže, “Vidim da si razbio prozor, šta ćeš učiniti da to popraviš?” koristeći ljubazan, ali čvrsti ton glasa. Dijete odluči pokositi komšiji livadu ili/i oprati mu auto nekoliko puta kako bi otplatio troškove popravka prozora. Što je dijete naučilo u ovoj situaciji? Greške su neizbježan dio života i nije toliko bitno da je napravio grešku, nego da snosi odgovornost za popravak greške. Težište je skinuto s greške i stavljeno na preuzimanje odgovornosti za otklanjanje ili popravljanje greške. Dijete pritom ne osjeća bijes ili osvetu prema svom roditelju, pa se time ne gubi poštovanje prema roditelju. I ono najvažnije, djetetove samopoštovanje nije oštećeno. Znajući da svaku grešku mora nadoknaditi, više će paziti da ubuduće ne griješi. Time se dijete popravlja ne iz straha, već iz shvaćanja posljedica pogrešnog ponašanja.

Ponudite pomirbu

Kada se djeca ne drže dogovora, roditelji imaju tendenciju da ih žele kazniti. Kao alternativu omogućite Vašem djetetu da Vam se u takvoj situaciji oduže. Odužiti se je nešto što ljudi rade kako bi povratili dobar odnos s osobom s kojom su prekinuli dogovor.

Na primjer, nekoliko dječaka je prespavalo kod Marka. Njegov je otac zatražio da ne igraju kompjuterske igre. Dječaci su slomili dogovor. Otac se rasrdi, ošamari sina i kazni ga time da mu ne dopusti da mu prijatelji prespavaju kod njega iduća dva mjeseca. Zauzvrat Marko i njegovi prijatelji su se naljutili, natmurili i postali nekooperativni.

No otac je shvatio što je učinio. Izvinuo se radi kažnjavanja i rekao im kako se osječao izdanim i raspravio s dječacima važnost održavanja riječi. Tada je predložio da se pomire. Oni su zauzvrat odlučili odrezati trupine umjesto oca koje su mu bile potrebne u dvorištu. Dječake je uzbudio i oduševio ovaj projekt, i ubuduće su održali svoju riječ.

Povucite se iz konflikta

Children who sass parents may provoke a parent to slap. Djeca koja drsko odgovaraju roditeljima lako mogu isprovocirati roditelja da ga ošamare.U tom slučaju, najbolje je ako se odmah povučete iz situacije . Ne napuštajte prostoriju u ljutini ili poraženi. Mirno recite: “Bit ću u susjednoj sobi kad budeš htjeo razgovarati s više poštovanja.”

Odvucite djetetovu pažnju na nešto drugo

Ako se dijete u nekoj situaciji ili igri ponaša neprimjereno, odvratite ga od te igre ili čina tim što mu ponudite neku drugu igru/igračku i kažete da se smije ono igrati ili raditi ponovo kasnije. Recimo ako dijete dira što ne smije, umjesto da ga udarite po ruci ili guzi, odvedite ga u drugu prostoriju i recite mu da može ponovo pokušati se igrati tamo kasnije. Odvratite mu pažnju tako da mu date neku drugu zanimljivu aktivnost ili igračku.

Informišite djecu pravovremeno

Živi temperament djeteta može lako razgnjeviti roditelja do te mjere da ga udare. Djeca često bivaju zločesta kada se osječaju neinformisanima ili nemoćnima u situaciji. Umjesto da kažete svom djetetu da prekine igru odmah, recite mu da za pet minuta morate ići i prekinuti igru. To omogućuje djetetu da završi ono što je započeo i pripremi ga za prekid, umjesto da se razbjesni što naglo mora prekinuti igru.

batine

Agresija je očiti stalni oblik nasilja u društvu. Suptilniji oblik su batine jer se time uzima djetetovo samopoštovanje, gasi njegov entuzijazam i tjera ga se na to da se buni i bude nekooperativan. Razmislite na trenutak viziju porodici koja zna kako osvojiti suradnju i kreativno riješiti svoje probleme bez upotrebe sile ili nasilja. Alternative su neograničene, a rezultati su mirniji roditelji koji se osjećaju više podržani.

Izvor:savjeti za zivot

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: