Zemlja ima 8,7 miliona živih vrsta

Naša planeat ima približno 8,7 miliona živih vrsta, od čega se 6,5 miliona razvija na čvrstom tlu a 2,2 miliona u vodenom podneblju, prema dosad najpreciznijoj procjeni objavljenoj u utorak u SAD-u.

Od tih 8,7 miliona vrsta, samo 1,23 mililiona (14,1 posto) dosad je otkriveno, popisano i katalogizovano, ističu istraživači globalne mreže ‘Census of Marine Life’ (Popis morskog života), autori radova objavljenih u američkom naučnom časopisu PloS Biology.

Njihova procjena se temelji na najnovijim tehnikama taksonomije, i omogućuje preciznije određivanje broja vrsta za razliku od prijašnjih u kojima se govorilo o tri do sto miliona vrsta.

Velika većina od 8,7 miliona vrsta su životinje – 7,77 miliona, od kojih su katalogizovane 953,434 vrste. Slijede gljive s 0,61 miliona vrsta, biljke s 0,3 milijuna, protozoa (grupa jednoćelijskih organizama) s 0,04 miliona, i kromisti (alge i drugi mikroorganizmi) s 0,03 miliona vrsta.

Bakterije i druge grupe mikroorganizama nisu uključeni u te brojke.

‘Pitanje koliko živih vrsta postoji na Zemlji zanimalo je naučnike vjekovima a odgovor je posebno važan jer ljudske aktivnosti i njihov uticaj ubrzavaju stopu nestanka vrsta’, objašnjava Camilo Mora s Havajskog univerziteta i univerziteta Dalhousie u Halifaxu, glavni autor studije.

Po njegovim riječima, ‘brojne vrste mogle bi nestati prije nego spoznamo njihovo postojanje, jedinstveni zadatak zadaću u ekosistemu i potencijalni doprinos poboljšanju dobrobiti za ljude’.

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: