Što je Spatifilum?

Spatifilum, rod porodice kozlaca sadrži 41 vrstu uspravnih, trajnozelenih biljaka koje ponekad imaju podzemne rizome. Potiče iz vlažnih tropskih šuma Indonezije, Filipina i tropske sjeverne, središnje i Južne Amerike. Uzgajaju se prvenstveno zbog svojih otmenih bijelih „cvjetova“ koji su ustvari pricvjetni listovi koji stoje na dugim cvjetnim stapovima i nježno obavijaju izduženi, valjkasti cvat smješten u njegovoj sredini. Ovi nježni bijeli „cvjetovi“ elegantno se ističu nasuprot tamno zelenih, sjajnih, izduženih ili ovalnih listova s istaknutim rebrima. U hladnijim podnebljima uzgaja se u grijanim staklenicima ili kao sobna biljka. U toplijim podnebljima koristi se za sadnju na vlažnim i sjenovitim mjestima.

Hibridne vrste spatifiluma odlične su kućne biljke koje će bez teškoća ukrašavati vaš dom ili kancelariju dugi niz godina, zadovoljite li neke od neophodnih uslova za njihov rast i cvatnju. Pri tom budite pažljivi – svi dijelovi biljke mogu izazvati blage želučane smetnje ukoliko se progutaju (pripazite na kućne ljubimce), a dodir s biljnim sokom može izazvati iritaciju kože.

U staklenicima se uzgaja u dobro dreniranom kompostu kojem se može dodati i nešto ilovače. Za vrijeme rasta treba ga redovno zalijevati dodajući u vodu jednom mjesečno tekuće djubrivo. Zahtijeva malo svjetlosti tokom cijele godine ili, bolje rečeno, nikada se ne smije izložiti direktnoj sunčevoj svjetlosti. Biljka se presađuje tek kada proraste cijelu posudu . U kući cvjetnu posudu treba postaviti na svijetlo mjesto zaklonjeno od direktne sunčeve svjetlosti. Poznato je takođe da ova biljka voli smještaj kraj kompjutera ili televizora jer  apsorbuje  njihovo zračenje i koristi ga, kao i sunčevu energiju, za svoj rast i razvoj.

Uz redovno zalijevanje i prihranjivanje 1-2 puta mjesečno te po mogućnosti uz dovoljno vazdušne vlage (inače dolazi do sušenja lisnih vrhova), biljka će povremeno cvasti tokom cijele godine, a njeni „cvjetovi“ ponekad traju i do 2 mjeseca i polako mijenjaju boju iz bijele u zelenu. Kada ocvatu, odrežite cijelu stabljiku. Zimi prilagodite zalijevanje temperaturi prostorije čija temperatura ne bi trebala biti niža od 18°C. Danas postoje mnogobrojni kultivari u različitim uzgojnim veličinama pa zavisno o vašoj želji ili o prostoru kojim raspolažete možete nabaviti vrlo malene ili vrlo velike primjerke ove prekrasne biljne vrste koja zaista nije prekomplikovana za uzgoj u domu ili kancelariji. Osim toga, ova biljka nije osjetljiva na biljne štetočinje i bolesti, a razmnožiti je možete jednostavnim dijeljenjem mladih postranih izdanaka.

 

Izvor:Vrt

Kanal MOST-a

Comments

  1. Moze li se narucit postom i koliko kosta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: