Nekad je grašak važio za hranu siromašnih, a danas je “highlight” u mnogim ekskluzivnim restoranima.Prema tvrdnji bečkog zdravstvenog stručnjaka, profesora Hademara Bankhofera, grašak sadrži mnogo bjelančevina i podstiče izgradnju mišićne mase.
Samo 100 grama graška snabdije organizam sa deset puta više bjelančevina, nego kad se unesu na primjer, viršla sa pomfritom i parče torte sa šlagom.
Grašak dugo drži sitim, jer je bogat balastnim materijama i polako prolazi kroz probavni trakt. Visok procenat balastnih materija u grašku ima još jednu prednost: snižava povećane vrijednosti holesterola.
Osim toga, grašak ima znatnu količinu magnezijuma. Samo malo izdinstan, grašak postaje pravo antistres jelo.
Takođe, grašak je idealan obrok i za djecu, jer posle škole daje novu energiju. Osim što podstiče izgradnju mišića, grašak jača nerve, kosu i vezivno tkivo, kao i očni vid i koncentraciju.
Izvor:Blic
Leave a Reply