Bol u leđima

Loše držanje, debljina, slabi mišići i stres četiri su faktora koji povećavaju mogućnost boli u donjem dijelu leđa.

Ako ne izbacite stres iz sebe, preostala tri faktora svakako možete. Želite li da spriječite prenapregnutost leđa, koja dovodi do grča, leđni, trbušni i mišići bedara moraju biti čvrsti i oblikovani.

Trbušni mišići u dobroj formi stvaraju ‘mišićni pojas’ koji spriječava iskrivljivanje donjeg dijela leđa. A iskrivljen položaj donjeg dijela kičme pritiska gornju i stvara odličnu podlogu za razvoj novih deformacija.

Između dobrog držanja i jakih mišića leđa i stomaka postoji obostrana veza. Ispravno držanje omogućava neometan rad mišića, dok su čvrsti mišići vitalni za ispravno držanje.

“Ako se neispravno držanje ispravi, bol koja je bila njegova posljedica može da se eliminiše”, tvrdi Robin McKenzie u svojoj knjizi Treat Your Own Back, dodajući: “Ako vrijeme prolazi, a držanje ostaje iskrivljeno, navika pogrbljenog držanja uzrokuje promjene na strukturi zglobova, dolazi do pretjeranog trošenja i njihovog preranog starenja.” Debljina, posebno na trbuhu, takođe preopterećuje leđa stvarajući breme za mišiće leđa koji drže kičmu.

Pa čak i kad bol nestane, vježbanje ne treba prekinuti, zato prije početka treninga, porazgovarajte s ljekarom koji će preporučiti najbolje vježbe za rješavanje vašeg problema.

Ako sjedite dosta dugo na radnom mjestu, često ustanite i kratko se protegnite i prošetajte niz hodnik ili uz stepenište. Za one koji posao obavljaju sagnuti, npr. poljoprivrednici, najbolje bi bilo češće odmaranje i promjena položaja. Ako na poslu pak neprestano stojite, fizijatri preporučuju malo povišenje poput niske stolice ili stepenice na kojoj ćete odmarati jednu nogu. Prilikom dizanja tereta, pa čak i laganih predmeta, ne koristite mišiće leđa. Savijanje koljena puno je bolje rješenje jer na taj način leđa ne nose sav teret.

Izvor: Voda Magazin

Još

Moguće je živjeti bez psovki

Da. Zaista je moguće prestati psovati i živjeti bez psovki. To … [Opširnije...]

Izolujte kuću – slamom

Bečlije naveliko koriste bale slame kao odličnu izolaciju svojih … [Opširnije...]

VIDEO:Ken Robinson: Pokrenimo revoluciju učenja!

On nas na zabavan i duboko dirljiv način upozorava da nam treba … [Opširnije...]

Sve blagodeti peršuna

Peršun je neizostavni dodatak u kuhinji, koga ima na pijacama u svako … [Opširnije...]

Ono što znaš

Da stigneš onamo, Da stigneš gdje si, odeš ondande gdje nisi, Moraš … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail