Za zdrave oči jedite tikvice

Pijace su ih ljeti prepune. Možete ih pripremiti na desetak načina i uživati u njihovom divnom ukusu. No osim što su fine, tikvice su i izuzetno zdrave, a posebno blagotvorno djeluju na oči. Dakle, za dobar vid, barem dva obroka tikvica nedjeljno

Sastojci fenola iz porodice  bioflavonoida, rutin (vitamin P), koji se nalaze u tikvici (ali isto tako i u kori limuna i pomorandže i u zelenoj paprici), imaju antioksidativno djelovanje i mogu regulisati loš holesterol i smanjiti tegobe kod nekih bolesti oka.

Rutin i karotenoidi za osnaženje kolagena

Naime, bioflavonoidi olakšavaju, kao i vitamin C, metabolizam kolagena. A kolagen je najobilniji protein u tijelu, naročito u oku gdje daje snagu i cjelovitost očnom tkivu.

Sastojci iz porodice bioflavonoida, kao što je rutin (vitamin P), poznati pod imenom proantocijanidini, započinju svoj rad vezivanjem na kolagen, povećavajući njegovu elastičnost i fleksibilnost. Proantocijanidin se smatra vrlo jakim antioksidansom, koji je sposoban braniti kolagen protiv napada slobodnih radikala i štititi ga od enzimskih razbijanja, povećavajući protok kiseonika i krvi prema oku. Kada normalni mehanizmi odgovorni za dotok kiseonika zakažu, može doći do raznih očnih poremećaja. A upravo tog rutina ima u tikvici.

Bioflavonoidi nisu jedini antioksidansi tikvice koji imaju blagotvorna svojstva na zdravlje oka. I karotenoidi takođe djeluju vrlo učinkovito. Tako, tikvica sadrži lutein (žutu kristaliničnu krutu materiju) u velikim količinama, ali takođe i zeaksantin (kao i lutein, sastojak je u jajima i zelenom povrću). Te tvari se sakupljaju u makuli (žutoj pjegi) i retini (mrežnici) oka, štiteći ga od oksidacija koje uzrokuju slobodni radikali, a zbog čega dolazi do oštećenja. Svakako, konzumacija karotenoida štiti od nekih bolesti oka, kao što su katarakta (očna mrena) i degeneracija makule.

Otklanjanje lošeg kolesterola

Prisutnost sastojaka fenola u povrću i voću mogla bi smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i drugih hroničnih bolesti.

U čemu se sastoji to njihovo zaštitno djelovanje? Naime, sastojci fenola mogu spriječiti neke bolesti, upravo zahvaljujući svojoj antioksidativnoj ulozi. Tako, bundeva, kao i njene koštice sadrže u sebi sastojke fenola i imaju jako antioksidativno djelovanje.

A rutin iz tikvice može nas štititi od LDL holesterola (lošeg holesterola) koji je opasan posebno zato jer uzorkuje aterosklerozu, temeljni uzrok kardiovaskularnih bolesti.

Izvor:Femina

Advertisements

Još

PHOTO:Koji su psi najpametniji?

Znate li koji su psi najinteligentniji? Svi volimo svoje pse i … [Opširnije...]

O lakoci i tezini – razlika je u svijesti o izboru

Jedan duhovni Učitelj je pošao na izlet sa grupom od 20 … [Opširnije...]

Groždje liječi bol uzrokovanu gihtom i artritisom

Konzumacija grožđa i ostalih plodova bogatih kalijumom dokazano … [Opširnije...]

Duhovnosti…o ljubavi, zivotu, i jos po necem.

Biti bez ljubavi u umu se pokazuje kao ludost, u moralu kao zlodjelo, … [Opširnije...]

Američke organske bašte – zdravlje iz prirode

SIJETL - Bujno i zeleno, tako ukratko opisuje Džejn Vitmer svoju baštu … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail