Najčešće ljetne nezgode liječi skromna biljka

Predugo ste ostali na suncu i koža vam je dobila zastrašujuću crvenu nijansu? Ili ste posle ronjenja osjetili neugodnu bol u uhu? U oba slučaja pomoći će vam čuvarkuća. Mala trajna biljka koju karakteriše mnoštvo debelih i mesnatih listova okupljenih u rozetu raste u blizini zemlje ili na krovovima. Baš se ona pokazala kao spas za neke česte ljetne probleme. Tokom ljeta čuvarkuća obično dobije 30 do 40 centimetara visoku stabljiku koja na vrhu ima mnoštvo zvjezdastih cvjetova.

Ljekovitih svojstava i primjena Čuvarkuća (Sempervivum tectorum L.) liječi opekotine i to pomoću soka iscijeđenog iz listova ili pomoću različitih proizvoda proizvedenih iz ljekovite biljke. Druga poznata primjena odnosi se na liječenje uhobolje.

Oblog od svježe iscijeđenog soka umiruje mjesto uboda raznih insekata poput osa, pčela i komaraca. Osim toga, čuvarkuća liječi bradavice, kurje oči i sunčane pjege. Najnovija istraživanja potvrđuju povoljan učinak svježe iscijeđenog soka čuvarkuće na imunološki sistem i prevenciju kancerogenih bolesti.

Protiv uhobolje, potrebno je uzeti nekoliko listova biljke, prepoloviti ih i iscijediti par kapi soka u bolno uho. Tečnost ostaviti u šupljini kratko vrijeme. S vremenom će se bol ublažiti i potpuno smanjiti. Kad je riječ o liječenju opekotina, treba uzeti nešto veći broj listova, iscijediti sok i nanijeti direktno na opekotinu.

Još

Spriječite ujede komaraca

Komarci i druge napasti tokom ljeta počinju da nas napadaju iz svih … [Opširnije...]

Biti kreativan

Kreativnost je vrlo korisna osobina. To je proces stvaranja nečeg … [Opširnije...]

Savjeti za lijepo razmišljanje

Čuvaj fotografije iz mladosti po svaku cijenu. Za 20 godina će ti … [Opširnije...]

Drenjine

Cvjetovi drenjina su veliki izbor nektara za pcele, a plod sadrzi … [Opširnije...]

Povjerenje

Bilo je to prije mnogo godina. U jednoj zemlji živio je kralj koji je … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail