Tekuće djubrivo od koprive

Kopriva (Urtica dioica) je ljekovita i jestiva biljka. U biovrtlarstavu kopriva je jedna od najvažnijih biljaka jer ima jako široku primjenu, a najviše se koristi u obliku pripravaka kojima se jača otpornost biljaka, sredstvo je za prskanje protiv štetočina i tekuće djubrivo za biljke.

Kopriva kao tekuće djubrivo za biljke djeluje uravnotežujuće i ljekovito, podstiče rast i stvaranje hlorofila, i privlači gliste u vrt. Koprivino djubrivo je bogato kiseonikom, a ne vole ga jedino pasulj, grašak, luk i bijeli luk.

LJUTA JUHA OD KOPRIVE
Koristi se kao sredstvo za prskanje protiv lisnih ušiju na voćkama, grmlju i ostalim biljkama.
Sastojci:
– 1 kg svježe  koprive, ubrane prije nego je procvetala
– 10 litara kišnice ili odstajale vode
Kopriva se pomiješa s kišnicom u posudi i ostavi da odstoji 12-24 sata – ne duže jer se gube “žareće” materije koprive. Ovaj se pripravak koristi nerazrijeđen i djeluje protiv lisnih ušiju.
Za prskanje probajte odabrati prskalicu kojom možete ciljanije prskati – da se ne raspršuje nepotrebno na sve strane i ne prskajte u vjetrovititim danima – da ne uništite i korisne insekte u vašem vrtu.
Ovaj pripravak ima ograničeno djelovanje (ne djeluje dugo kao hemijski pripravci)  i preporučuje se u slučaju najezde prskati zaredom nekoliko dana.
TEKUĆE DJUBRIVO OD KOPRIVE I
Koristi se kao sredstvo za prskanje ili zalijevanje za odbranu od štetočinja i jačanje otpornosti biljaka.
Sastojci:
– 1 kg svježe ili 200 grama suve koprive, ubrane prije nego je procvetala
– 10 litara kišnice ili odstajale vode
Kopriva se pomiješa s kišnicom u posudi i ostavi da odstoji 3-4 dana
Preporučuje se otvor posude prekriti nekom mrežom da ne bi ptice mogle upasti u posudu. Posle 3-4 dana juha počinje fermentirati na suncu i tada se koristi kao sredstvo za prskanje, razrijeđena u omjeru 1:50.
Kao djubrivo za zalijevanje koristi se razrjeđeno u omjeru 1:10,  pazite da zalijevate na tlo u području biljaka, ne po zelenim dijelovima biljaka.
TEKUĆE DJUBRIVO OD KOPRIVE II
Postupak je isti kao i kod prvog recepta za koprivino tekuće djubrivo, ali se ostavi duže u posudi – spreman je za upotrebu kad poprimi tamnu boju i prestane se pjeniti, a to je otprilike za 1,5 – 3 nedjelje. Ta hranjiva juha, ako je imate u većim količinama, koristi se do kraja vrtlarske godine. Razrijeđuje se u omjeru 1:10, ili ako je napravljena “jača” smjesa, s više aktivnih sastojaka, u omjeru 1:20.  Eventualni ostatak na kraju godine može se dodati u kompost.
VAŽNO: za izradu djubriva koristite plastične ili kamene posude, nikako ne metalne, jer prilikom vrenja može doći do neželjenih hemijskih reakcija djubriva s metalom. Posudu nemojte puniti do vrha, ostavite malo slobodno radi toga jer se djubrivo prilikom vrenja zapjeni. Na vrh posude obavezno stavite nekakvu mrežu ili rešetku da biste spriječili da u posudu upadnu ptice ili druge životinje.
Napisala: Silvija Kolar-Fodor
Advertisements

Još

Organska proizvodnja hrane i pčelarstvo

Organska proizvodnja hrane isključila je mineralna đubriva i … [Opširnije...]

“Čovjek koji mi je pojeo keks”

Devojka je cekala avion u cekaonici jednog velikog aerodroma. Posto je … [Opširnije...]

Mali savjeti za lako mršavljenje

Svi znamo šta nam je činiti da bismo smršali – jesti manje, kretati se … [Opširnije...]

VIDEO:montenegro snowreport – january 2012

Dragi prijatelji, pred vama je prvijenac riders.me tima. Montenegro … [Opširnije...]

VIDEO:Al Final – Lilly Goodman

Lijepo... … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail