Da li je moguća kancelarija bez papira?

Danas jedna osoba dolazi u dodir sa preko 800 kg papira godišnje. Prosječna kancelarijska potrošnja je više od 6,4 miliona tona za godinu. Razlog za žilavo održavanje papira u opticaju leži u samoj tehnologiji – cijene štampača su opale, brzina štampanja porasla, a upotreba recikliranog papira još uvek nije moguća.

“Najžalosnije nam je kada promovišemo reciklažu na običnom bijelom papiru. Čak i ono što kod nas zovu recikliranim papirom, to nije papir koji je nastao reciklažom otpadnog papira, već sječom šuma predviđenih za proizvodnju papira, što nije prava reciklaža”

Reciklažom jedne tone starog papira sačuvamo 17 stabala u prirodi. Reciklažom iste količine kancelarijskog papira sačuvaju se 24 stabla. Sudeći prema tome, U gradu sa oko  300 000 stanovnika potrosi se oko 1.000 stabala.

Postoje brojne akcije koje građane upućuju na racionalniju upotrebu papira, ali njegovo prikupljanje nije dovoljno stimulisano.

“Treba gledati pored ekonomskog i ekološki interes, jer što manje otpada završi na gradskoj deponiji, vijek životne sredine biće duži”, a ekonomska računica nije nimalo zanemarljiva.

Računarska tehnologija eliminiše potrebu za papirom u istoj onoj mjeri u kojoj su svojevremeno pisaće mašine eliminisale potrebu za olovkama. Umjesto da smanji upotrebu papira, moderna tehnologija ju je samo automatizovala.

Kancelarija bez papira

Možete li da zamislite radni sto bez papira, prazne korpe za otpatke, prazne ormane?

Dvadeset godina nakon što se kao produkt mašte inspirisane tehnologijom javila ideja “kancelarije bez papira”, zaboravili smo jedino na nju. Realnost je pokazala sasvim drugačije lice. 74 % elektronskih dokumenata biva odštampano bar jednom. Potrošnja papira utrostručila se u periodu od 1940. do 1980, a od tada se utrostručila još jednom.

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: