Maču Pikču: 100 godina od otkrića

Maču Pikču ne prestaje da oduševljava i intrigira kako istraživače, areheologe tako i sve ljude širom svijeta. Za postojanje stalnog interesa velikim dijelom zaslužan je veo misterije koji i dalje obavija ovaj grad, kao što vrhove Anda obavijaju oblaci.

Sve što se zna o ovom veličanstvenom gradu carstva Inka je bilo i ostalo predmet polemike. Kada je i zašto sagrađen, kome je služio, zašto je napušten, kako je nestao narod, a na kraju krajeva upitno je ko ga je zapravo i otkrio, iako se još uvijek drži za činjenicu da je to bio Amerikanac Hajram Bingam. Prema tome, danas 25. jula 2011. godine je punih sto godina od kako je Maču Pikču otkriven.

Maču Pikču (u prevodu „Stari vrhovi“) je sveti grad veličanstvenog carstva Inka. Nalazi se na visini od 2.350 metara nadmorske visine, na najvišem dijelu istočnih Anda, na istočnim padinama planinskog lanca Urubamba. Maču Pikču ima izvanredan položaj. Nalazi se u jednoj od najljepših i najdivljijih oblasti Anda, iznad jednog granitnog vrha. Nalazi se na veoma nepristupačnom terenu, jer se sa tri strane nalaze provalije duboke preko 500 m. Ispod njega se nalaze velike andske visoravni, rijeka i amazonske prašume. Ima površinu od 32.500 hektara.

Vjeruje se da je građen kao posjed za cara Pachacutija (1438.–1472.) i religijsko utočište ili kao tajni ceremonijalni grad. Moćna vojska Inka sagradila je kanale za navodnjavanje i popločane ceste, a građevinari su sagradili tvrđave, hramove i monumentalne kamene zgrade. Arheolozi tvrde da Maču Pikču nije bio grad u klasičnom smislu, jer nisu pronađeni ostaci uprave, trgovine ili vojnih utrvrđenja.

Maču Pikču je smješten usred bujne vegetacije, koju navodnjava rijeka. Grad ima veliki centralni trg oko koga je sagrađeno oko dvije stotine građevina smještenih po terasama. Postoje i terase izvan naseljenog dijela, koje imaju kanale za navodnjavanje. U Svetoj četvrti se nalaze tri glavne građevine: Intihuatana – sunčani sat, Hram sunca – trouglasta građevina i Soba s tri prozora.

U centru grada nalazi se granitni monolit, koji je možda bio žrtvenik, karakterističan za Inke, a možda i opservatorija. Zidine Maču Pikčua izgrađene su od ogromnih kamenih blokova. Blokovi su savršeno izrezani. Ovo je veoma interesantno i do danas nerazjašnjeno kada se zna da Inke nisu poznavale točak ni gvozdeno oruđe.

Arheolozi i istoričari vjeruju da je grad bio napušten prije nego što su carstvo Inka pokorili Španci; stanovnike su pokosile bolesti i na kraju građanski rat.

Maču Pikču, drevni grad Inka iz XV vijeka koji je pod zaštitom Unesko-a, privlači s godinama sve veći broj posjetilaca.

Da bi se zaštitili kameni ostaci ovog grada iz perioda prije Kolumba, Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu namjerava da ubuduće ograniči pristup turistima.

“Maču Pikču je žrtva svoje slave, a interes koji pobuđuje je ogroman. U isto vrijeme, u interesu je Peruanaca da zaštite ovo mjesto”, izjavila je Irina Bokova, generalna direktorka Unesko-a.

Ukoliko želite da virtuleno obiđete i razgledate sveti i veličanstveni grad Maču Pikču to možete uraditi OVDJE.

Izvor:intermezzo

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: