Koje namirnice liječe emocije

Čovek je ono što jede” – Njemači filozof Ludvig Andreas Fajerbah.
Izbor hrane često je određen trenutnim emocionalnim stanjem, ali važi i obrnuto – hrana koju jedemo utiče na raspoloženje, zbog čega stručnjaci smatraju da je povezanost ishrane i depresije potcijenjena.

Brojni su elementi ishrane i prehrambenog ponašanja koji se stavljaju u vezu s depresijom, jer depresija može biti posljedica kliničkog manjka nekih vitamina, posebno vitamina B grupe, ali je veoma važno kakva bi ishrana mogla da utiče na razvoj depresije kod osoba adekvatnog nutritivnog statusa.

Neuroni međusobno komuniciraju putem neurotransmitera, koje većina lijekova za depresiju reguliše, navode stručnjaci i dodaju da je serotonin neurotransmiter, čiji je nivo moguće povisiti obilnim unosom ugljenih hidrata.

Takođe, brojne studije ukazale su na korisno dejstvo unošenja omega-3 višestruko nezasićenih masnih kiselina.

Kineska medicina, između ostalog, navodi bijeli luk kao dobar lijek za depresiju, a stari Egipćani su vjerovali da so stimuliše strast, da luk uspavljuje, a da kupus liječi mamurluk.

Početkom prošlog vijeka, Amerikanac Džon Harvi Kelog (John Harvey Kellogg), koji je uzimao žitarice za doručak, pisao je da elementi koji nastaju tokom probave mesa uzrokuju depresiju.

Manje mesa, a više žitarica i koštunjavog voća – to je recept protiv depresivnih stanja

Ono što stručnjaci preporučuju osobama s depresijom i niskom tolerancijom stresa je mediteranska prehrana, koja obuhavata obilje svježeg voća i povrća, mahunarke, bademe i orahe, maslinovo ulje, ribu, morske plodove i male količine crvenog mesa.

Ljekari navode da je pogrešna pretpostavka da jedna specifična namirnica može da riješi depresiju, iako se često može čuti da čokolada liječi depresiju što nije tačno.

Prema njihovim riječima, istina je da čokolada ili banana različitim mehanizmima mogu uticati na raspoloženje, ali je potrebno svaku namirnicu posmatrati u kontekstu sveukupne ishrane.

Moramo neprestano imati na umu da je ljudsko tijelo oruđe duha. Kada mi kao duhovna bića razmatramo naš organizam, možemo se upitati ne činimo li sebe nepodesnim za izvršenje namjera, težnji i impulsa naših života, ako postanemo sputani i zavisni od naših tijela kroz neodgovarajuću ishranu…

Stručnjaci su takođe utvrdili da manjak vitamina D može dovesti do veoma niskog nivoa kalcijuma u krvi, gdje simptomi uključuju i depresiju, dok su novija istraživanja pokazala da loš status vitamina E i cinka povećavaju rizik od depresije.

Izvor: intermezzo

Još

Divokoza – simbol Durmitora

Simbol Nacionalnog parka Durmitor je divokoza.  Za ovu životinju … [Opširnije...]

O Ljubavi- Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Braćo, ne bojte se grijehova ljudskih, volite čoveka i u grijehu … [Opširnije...]

VIDEO:Pirates of the Caribbean – Incredible Piano Solo

Popularna tema iz filma "Pirati s Kariba" u klavirskom solo … [Opširnije...]

VIDEO:Benjamin Zander o muzici i strasti

Benjamin Zander ima dvije zarazne strasti: klasičnu muziku, i da nam … [Opširnije...]

Zaštitite se od loših vijesti

Kada bismo samo mogli da ne uzimamo u obzir sve i svašta što čujemo na … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail