Cigareta šteti i mentalnom zdravlju

Tri nova američka istraživanja o cigaretama pokazuju da je pušenje štetno ne samo po fizičko zdravlje, već da može dovesti i do duboke depresije.

Ministarka zdravlja Regina Benjamin nedavno je izdala saopštenje o uticaju pušenja na ljudsko tijelo u cjelini.

U izveštaju je zaključeno da su negativne posledice duvana na zdravlje trenutne, kaže doktorka Benjamin i precizira da duvanski dim ulazi u krvotok brzo i oštećuje svaki organ.

Čak i povremeno pušenje, kazala je ona, ili udisanje tuđeg dima, može dovesti do ozbiljne bolesti ili smrti.

Samo jedna cigareta, ili izloženost tuđem pušenju, može izazvati srčani udar, piše u izveštaju. Doktorka Benjamin savetuje da oni koji pokušavaju da prestanu da puše ne odustaju od tih napora.

Profesor Majls Mekfajl i doktor Andrej Sakson u Sijetlu su objavili studiju posle testiranja 900 učesnika.

Doktori su polovinu njih lečili od posttraumatskog stresa, ujedno pokušavajući da ih odviknu od pušenja, a drugu polovinu samo od stresa.

Oni koji su liječeni i od stresa i od pušenja su u dvostruko većem broju odustali od cigareta, rezultat je studije. Istraživanja na Univerzitetu “Braun” su pokazala da prestanak pušenja u stvari usrećuje ljude.

Praćeno je više od 200 pušača koji su željeli da prestanu da puše. Data im je specijalna naljepnica protiv nikotina, savjetovanje i dogovoren datum prestanka. Učesnici u studiji su podvrgnuti standardnom testu na depresiju prije i posle prestanka pušenja.

Oni koji su prestali da puše imali su vrlo male nivoe depresije. Nasuprot njima, oni koji su prestali, pa opet počeli da puše bili su boljeg raspoloženja kad nisu pušili, a depresivniji kada su ponovno počeli.

Doktori sa Univerziteta “Braun” tvrde da su ljudi raspoloženiji ako ne puše. Nadaju se da će ovo istraživanje podstaći ljude da prestanu da puše, posebno kada shvate da prestanak može voditi srećnijem i zdravijem životu .

 

Izvor:Na vidiku

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: