Osim sa šlagom dobre i za zdravlje srca

Prema izdanju iz februara American Journal of Clinical Nutrition konzumiranje samo jedne šolje jagoda ili borovnica svake nedjelje smanjuje rizik od nastanka visokog krvnog pritiska, bolesti srca ili moždanog udara. Studija je uključila gotovo 150 000 osoba koje su posmatrane kroz period od 14 godina tokom kojeg se kod 29 000 žena i 6000 muškaraca razvio visok krvni pritisak.
Kod muškaraca i žena koje su u svom tijelu imale najviše nivo antocijanina, porijeklom iz borovnica i jagoda, primijećeno je smanjenje rizika za nastanak visokog krvnog pritiskau odnosu na ispitanike koji su imali manje koncentracije antocijanina u krvi.
Antocijanini su moćni antioksidansi koji daju boju borovnicama i jagodama. Uz to djeluju dobro na relaksaciju  krvnih sudova čime se omogućuje bolji krvni protok i smanjuje rizik za visok krvni pritisak.
Ovaj mirisni plod koji u sebi sadrži vitamin C, vlakna, folnu kisjelinu, kalijum i antioksidanse koristan je ne samo kao prevencija koronarnih već i zloćudnih bolesti (prema nekim studijama smanjuje se rizik za nastanak kolorektalnog karcinoma).
Jagode su se pokazale korisnima i za zdravlje probavnog sistema i kod anemije jer djeluju protivupalno i time omogućuju bolju apsorpciju gvozdja. Potrebna su daljnja istraživanja za podupiranje ove tvrdnje.
Izvor:Naturela
Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: